BANJA LUKA Predsjednica RS protiv politike preglasavanja

Cvijanović: Baš me briga za Pelješki most

Dala podršku izjavi predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika

Avaz.ba
18.07.2019 21:40

Željka Cvijanović

Foto: Arhiv

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da podržava akciju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika nakon preglasavanja u Predsjedništvu BiH i da se protivi politici preglasavanja.

Ona je na posebnoj sjednici Narodne skupštine naglasila da ne podržava inicijative koje bi trebalo da uguše bilo čiji važan infrasturkturni, ekonomski i gospodarski projekt, da je pri tome nije važno da li je to interes Hrvatske, već da je stvar principa da ne treba gušiti druge projekte.

- Baš me briga za Pelješki most, ja hoću da država u kojoj živim može realizirati naše projekte. Ne želim da se neko iživljava nad nama, posebno ne ono što je važno za građane. Svaki put ću podržati ovako nešto, tko god bio član Predsjedništva iz RS - kazala je Cvijanović.

Prema njenim riječima, strateški je važno da član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, kada je preglasan, za svaku odluku mora dobiti zaštitu u Narodnoj skupštini.

- Uvijek žalim kada političke partije u RS ne razumiju snagu mehanizama ustavne zaštite koju RS ima u svojim rukama, kao što je ovaj prema kojem svako preglasavanje člana u Predsjedništvu BiH mi možemo u Narodnoj skupštini da poništimo - naglasila je Cvijanović.

Ona je rekla da ne treba promatrati da li se ovdje radi o hrvatskom interesu, već kako je BiH mnogo puta dokazala svoju nesposobnost da bude dobra prema svojim građanima i prema svojim susjedima i da gradi dobre odnose.

- BiH je još jedno razmaženo derište koja je navikla da je svi tetoše i koja ne može pokazati kapacitete normalne države i u kojoj sve može postati problem, kao što je bio je i most Bratoljub - navela je predsjednica RS.

Ona je dodala da je problematičan i termin kada se osporava gradnja mosta, koja je počela, osiguran je investitor, a iza tog projekta stoji EU.

Željka Cvijanović je rekla da je za nju strateški interes RS svaka stvar koja znači napredak u tom entitetu, kao što je most u Gradišci, svaki novi vrtić, put, zaključila je.

Komentari

NA VRH