NAŠA TEMA

Kako postati Nijemac, Slovenac, Austrijanac...

Morate deset godina živjeti u određenoj zemlji, poznavati jezik, imati dovoljno novca, da niste osuđivani i odreći se pasoša zemlje u kojoj ste rođeni

Njemački grad Trir: Njemačka traži i polaganje testa za naturalizaciju. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

23.7.2019

Već godinama raste trend odricanja od bh. državljanstva, o čemu „Avaz“ redovno izvještava, a prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, najveći broj onih koji su uzeli ispisnicu iz knjige bh. državljana upisalo se u državljane Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške... 

Položen test

Da bi postao naturalizirani Nijemac, državljanin BiH mora, uz odgovarajuću dozvolu boravka, neprekidno osam godina zakonski provesti u Njemačkoj, odnosno, sedam ako završi kurs za integraciju.

Ne smije biti korisnik pomoći države i mora imati dovoljno zdravstvenih i penzionih uplata. Mora imati i položen test za naturalizaciju i poštovati njemačke zakone i vrijednosti.

Državljanstvo Slovenije naši građani mogu dobiti ako žive u Sloveniji 10 godina, od toga neprekidno posljednjih pet prije podnošenja molbe i da imaju reguliran status stranca.

Porezne obaveze

Budući Slovenac mora imati dovoljno sredstava koja njemu i osobama koje mora izdržavati pružaju materijalnu i socijalnu sigurnost. Mora imati i plaćene porezne obaveze.

I kandidat za austrijsko državljanstvo mora neprekidno boraviti u Austriji najmanje deset godina, od kojih najmanje pet mora biti i zvanično nastanjen u toj zemlji.

U uvjetima za državljanstvo u sve tri zemlje je i poznavanje njemačkog, odnosno slovenskog jezika. Također, aplikanti za državljanstvo sve tri zemlje ne smiju biti pravosnažno osuđivani i u sve tri zemlje se moraju odreći bh. državljanstva.

Kod zahtjeva za stjecanje državljanstva i u Sloveniji i u Njemačkoj i u Austriji posebne pogodnosti imaju oni čiji je supružnik već državljanin te zemlje.

Posebna pravila za djecu

Dijete rođeno u Njemačkoj od roditelja bh. državljana može dobiti njemačko državljanstvo po rođenju ako jedan roditelj zakonski boravi u Njemačkoj osam godina i posjeduje neograničenu dozvolu boravka.

Do svoje 18. godine dijete može posjedovati dvojno državljanstvo, a nakon toga da se odluči za jedno. Drugog državljanstva mora da se odrekne najkasnije do 23. rođendana.

Sporazum o dvojnom državljanstvu bih ima sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom. SAD, Kanada, Australija i Velika Britanija ne traže odricanje od bh. državljanstva da bi se dobilo njihovo.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.