URED VISOKOG PREDSTAVNIKA

Iz OHR-a za „Avaz“: Ustav BiH obavezuje funkcioniranje institucija, čak i kad ih politika želi blokirati

Takve odluke bi imale negativne posljedice za više od 20.000 uposlenika širom BiH, koji bi mogli ostati bez svojih prihoda

OHR: Ustavna odredba kao zaštitni mehanizam. Arhiv

S.DEGIRMENDŽIĆ

22.7.2019

Vijeće ministara BiH na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu trebalo bi razmatrati odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za period od 1. jula do 30. septembra, no neizvjesno je hoće li sjednica uopće biti i održana. 

Već duže vrijeme se govori kako se donošenje odluke o finansiranju institucija uvjetuje formiranjem vlasti, ali niko neće zvanično da kaže je li to uistinu razlog kašnjenja donošenja te odluke.

Vrhovni tumač

S obzirom na to da član 8. Ustava BiH kaže da će, ukoliko budžet za tekuću godinu nije usvojen, „budžet za prethodnu godinu biti korišten na privremenoj osnovi“, uputili smo upit Uredu visokog predstavnika (OHR) BiH, kao vrhovnom tumaču Dejtonskog sporazuma, čiji je Ustav BiH sastavni dio, da pojasni šta će se desiti ukoliko odluka ne bude ni sutra usvojena.

Konkretno, pitali smo, s obzirom na ovu ustavnu odredbu, hoće li se budžet u iznosu od prošle godine primjenjivati po automatizmu ili će privremenu odluku o tome možda donijeti visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko).

Iz OHR-a su za „Avaz“ odgovorili da „nema opravdanja za blokiranje rada državnih institucija tako što će biti oduzeta potrebna finansijska sredstva“.

- Institucijama mora biti omogućeno da normalno funkcioniraju i njihovo finansiranje se ne može koristiti kao sredstvo pritiska za donošenja drugih/nevezanih odluka - naveli su iz OHR-a.

Dalekosežne posljedice

Ukazali su i na dalekosežnost posljedica neusvajanja odluke o privremenom finansiranju.

- Neusvajanje odluke o privremenom finansiranju državnih institucija i daljnje odlaganje usvajanja državnog budžeta za 2019. kalendarsku godinu imalo bi dalekosežne posljedice po državne institucije i sve korisnike državnog budžeta te bi na taj način i sve korisnike državnog budžeta držalo taocima politike. Takve odluke bi imale negativne posljedice za više od 20.000 uposlenika širom BiH, koji bi mogli ostati bez svojih prihoda - istakli su iz OHR-a.

Uprkos tome što nije konkretno odgovoreno hoće li visoki predstavnik nametnuti odluku o privremenom finansiranju institucija BiH, iz odgovora OHR-a jasno su protumačili ustavnu odredbu o budžetu.

- Relevantna odredba Ustava BiH predviđa obavezu nadležnih domaćih organa da osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija i vršenje njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti privremenim finansiranjem. Svrha ovog zaštitnog mehanizma jeste da se osigura kontinuirano funkcioniranje institucija čak i kada politički razlozi stanu na put redovnom održavanju sjednica izvršnih i zakonodavnih organa - zaključili su iz OHR-a za „Avaz“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.