ODLUKE

Ima li kraja agoniji: Borački registar do 2020. godine!?

Za zakon se čeka još potpis predsjedavajućeg Doma naroda FBiH Tomislava Martinovića

Riješeno pitanje 20.000 demobilisanih boraca. Arhiv

Piše: A. NUHANOVIĆ

24.7.2019

Predstavnici boraca očekuju da će od 1. avgusta početi primjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je jednoglasno usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH 18. jula, a dva dana ranije i u Predstavničkom domu. 

No, kako je za „Avaz“ potvrdio Sabahudin Ramić, predsjednik Saveza boraca Federacije BiH, potpis na ovaj dokument još nije stavio Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda FBiH.

Deset dana 

- Razgovarao sam sa sekretarom Doma, očekuje se da Martinović potpiše Zakon u narednih dan-dva. Imat ćemo informacije do sutra. Očekujem da će do petka, najdalje ponedjeljka, biti završene sve procedure - kaže Ramić.

Zakon bi potom na potpis trebao kod predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

- Tako da očekujemo da će biti objavljen u „Službenim novinama FBiH“ naredne sedmice i 1. avgusta stupiti na snagu. No, nećemo praviti buku ako se koji dan bude i kasnilo, ali nema razloga da se to početkom mjeseca ne desi - kaže Ramić.

Ramić: Historijski moment za borce. Arhiv

Borcima na koje se odnosi novi zakon preporučuje da počnu pripremati dokumentaciju.

- Usvajanjem ovog zakona udareni su temelji, kako bi se u dogledno vrijeme moglo još dosta uraditi. Slobodno mogu reći da će stupanje ovog zakona na snagu biti historijski moment za borce - kaže Ramić.

Nerealan broj 

Podsjeća da su stečeni uvjeti i za objavu boračkog registra.  

- Navedeno je da se nakon šest mjeseci mora objaviti registar boraca, dakle do kraja godine, najkasnije do početka iduće. Ne bih se upuštao u špekulacije o broju koji će biti na finalnom spisku. Priča se i o 600.000 imena. Mislim da je to nerealno - kazao je Ramić.

Prema Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, pravo na egzistencijalnu pomoć imat će borci bez ikakvih primanja sa 57 i više godina. 

Sa ranijih protesta boraca - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.