EKSKLUZIVNO Spisak osoba osuđenih u posljednjih osam godina

140 godina robije zbog terorizma!

Od 2011. do aprila 2019. Sud BiH osudio 37 osoba, najveću kaznu zatvora, 35 godina, dobio Haris Čaušević Oks

M. AŠČIĆ

Osuđeni za terorizam

Foto: S. Hasković


Sud BiH u posljednjih osam godina pravosnažno je osudio 37 građana Bosne i Hercegovine za krivična djela terorizma na ukupnu zatvorsku kaznu veću od 140 godina! 

Najveća kazna

„Dnevni avaz“ ekskluzivno donosi imena svih osuđenika za ova krivična djela. Riječ je o osobama pravosnažno osuđenim od novembra 2011. do aprila 2019. godine.

Prema zvaničnom spisku Državnog suda, na najveću kaznu zatvora, zbog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010., u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a teško povrijeđena njegova kolegica Edina Hindić, osuđen je na 35 godina robije Haris Čaušević Oks.

U ovom procesu Naser Palislamović je oslobođen optužbe.

Državni sud pravosnažno je na 15 godina zatvora osudio Mevlida Jašarevića, napadača na Ambasadu SAD u Sarajevu. Na sedam godina osuđen je Husein Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabija u BiH.

Na spisku osuđenika s kaznom većom od deset godina je i Adnan Haračić. Njemu se, također, sudilo za napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010., a nakon priznanja krivice osuđen je na 14 godina zatvora.

Zijad Dervišević i njegova ekipa, Amel Sefer i Saša Bonić, osuđeni su 2013. zbog planiranja atentata na HDZ-ovog poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Ivu Tadića. Dervišević je osuđen na šest godina zatvora. Sefer je dobio pet i po, a Bonić pet godina.

Rijad Rustempašić osuđen je 2011. na četiri i po godine zatvora zbog planiranja terorističkog napada u Sarajevu.

Na spisku optuženika je i deset bh. građana koji su potpisali sporazum o priznanju krivice za učešće u borbama u Siriji, a bili su pripadnici terorističke organizacije Islamska država (ISIL).

Borbe u Siriji

No, Sud je na više od 40 godina zatvora zbog učešće u borbama u Siriji osudio 23 bh. državljanina. Enes Mešić, Osman Abdulaziz Kekić, Safer Brkić, Munib Ahmetspahić osuđeni su na po tri godine.

Husein Erdić dobio je tri i po godine, a Mehmed Tutić osuđen je na četiri. U aprilu 2019. Munib Ahmetspahić osuđen je na tri godine.

Prije tri mjeseca iz Sirije je deportiran ISIL-ovac Ibro Ćufurović.

Ko je sve priznao krivicu

Emin Hodžić, Fatih Hasanović, Senad Koštić, Fikret Hadžić, Mirel Karajić, Almir Džinić, Nermin Šabić, Nedžad Mujić potpisali su prije dvije godine sporazume o priznaju krivice s Tužilaštvom BiH i osuđeni su na po godinu zatvora.

Spisak svih osuđenih osoba

Osuđeni su: Rijad Rustempašić, Abdulah Handžić, Edis Velić, Adnan Haračić, Zijad Dervišević, Amel Sefer i Saša Bonić, Mevlid Jašarević, Haris Čaušević, Husein Erdić, Midhat Trako, Nevad Hušidić i Merim Keserović, Husein Bosnić, Emin Hodžić, Fatih Hasanović, Senad Koštić, Fikret Hadžić, Mirel Karajić Almir Džinić, Nedžad Mujić, Safet Brkić, Nermin Šabić, Mehmed Tutmić, Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Ibro Delić, Samir Hadžalić, Osman Abdulaziz kekić, Amir Haskić, Munib Ahmetspahić.

Nepravosnažno je Sud BiH prije 15 dana osudio na ukupno šest i po godina zatvora Maksima Božića i Edina Hastora zbog planiranja terorističkog napada na zgrade SIPA-e i MUP-a TK.  Božić je osuđen na četiri godine, a Hastor na dvije i po. 

NA VRH

Podijeli članak na