SJEĆANJE

I zaborav je zločin, a zaboraviti ne smijemo: Obilježena 26. godišnjica stradanja civila u ulici Ilije Engela

Irma imala sedam, a Jasmina 12 godina

Obilježavanje godišnjice stradanja civila u ulici Ilije Engela. Arhiv

Avaz.ba

30.7.2019

Članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. te porodice i prijatelji položili su danas cvijeće i odali počast za četiri ubijena civila u ulici Ilije Engela na broju 13. 

Agresor je u ovoj ulici 1993. godine ubio dvoje djece - Irmu Hadžimuratović, koja je imala sedam godina, Jasmina Terovića, koji je imao 12 godina, te dvije odrasle osobe - Elviru Hadžimuratović, Irminu majku, i Veru Kovačević.

- Kao i prethodnih godina, okupili smo se da obilježimo godišnjicu zločina nad civilima i djecom Sarajeva. Na današnji dan 1993. u ulici Ilije Engela ubijene su četiri osobe, od kojih dvoje djece - kazao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. Fikret Grabovica.

Naglasio je da je obilježavanje ovih datuma bitno za kulturu sjećanja zbog istine, koju treba čuvati.

- I zaborav je zločin, a zaboraviti ne smijemo. Ono što nama, roditeljima, posebno teško pada jeste saznanje da još nema procesuiranja odgovornih i počinilaca brojnih zločina tokom opsade Sarajeva - kazao je Grabovica.

Današnjem obilježavanju 26. godišnjice stradanja u ulici Ilije Engela, pored članova Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995, prisustvovali su i predstavnici Grada Sarajeva, Općine Novi Grad Sarajevo, Mjesne zajednice Čengić-Vila te ostali sugrađani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.