PROMOCIJE

Električna vozila i punionice za ulazak u novo doba

S.K.

3.8.2019

Električna vozila - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Novih šest čisto električnih vozila i šest AC punionica za električna vozila u vlasništvu "Elektroprivrede Bosne i Hercegovine", predstavljeno je danas u Sarajevu u okviru projekta "Elektromobilnost u EPBiH".

Osim u Sarajevu, punionice, koje su javne i besplatne, instalirane su uz objekte elektrodistributivnih podružnica u Bihaću, Goraždu, Mostaru, Travniku, Tuzli i Zenici.

Rukovodilac Stručnog tima za elektromobilnost u EPBiH Suada Penava kazala je da taj projekt uključuje tri vrste aktivnosti, nabavku vozila i gradnju punionica za potrebe tog preduzeća, zatim gradnju punioca sa partnerima na javnim površinama te predstavljanje koncepta elektromobilnosti i ukazivanje na njegove prednosti.

Pojasnila je da su im za gradnju punionica na javnim površinama potrebni partneri kao što su lokalne zajednice ili preduzeća, a da projekt predstavljanja koncepta elektromobilnosti provode s Udruženjem za mobilnost pri Privrednoj komori Federacije BiH kako bi inicirali uređenje te oblasti i približili ga široj javnosti.

Zamjenik rukovodioca Stručnog tima za elektromobilnost u EPBiH Adnan Bosović kazao je da su nabavljena vozila marke VW up te da su to čisto električna vozila, kojih u BiH ima vrlo malo, za razliku od hibrida, koji se ne mogu puniti iz elektroenergetske mreže, kojih ima mnogo.

Sve aktivnosti koje to preduzeće provodi, dokaz su, kako Bosović tvrdi, da je EPBiH lider u sektoru elektromobilnosti u BiH.

Sa ukupno osam čisto električnih automobila i sedam AC punionica, "Elektroprivreda BiH" lider je u razvoju elektromobilnosti u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.