TUŽNA DANAŠNJICA

Porušene partizanske spomenike građani skrnave i danas

Njegov prostor je iskorišten i za parkiranje neregistrovanih automobila

Spomenik u Drvaru. B. Sobot

Piše: B. Sobot

7.8.2019

Jedini Grad heroj Bosne i Hercegovine i tvrđava antifašističke borbe ni nakon četvrt vijeka od poslednjeg rata nije doživio obnovu u kulturnom, historijskom a niti privrednom smislu.

Spomenik „Ustanicima“ sa 4 impozantna kraka ovih dana je zatrpan otpadom. Ostaci partizanskog spomenika u Drvaru služe okupljanjima antifašista samo 25.maja i 27. jula, dok je u ostalom periodu prepušten na milost i nemilost nesavjesnim građanima. 

Ovo arhitektonsko zdanje čiji su autori Marijan Kocković i Lujo Šverer danas je zatrpano otpadom u vidu pivskih limenki i flaša. 

Izgrađen je 1967. godine a porušen 1996. godine. Pošto je pomenuto antifašističko zdanje udaljeno svega stotinjak metara od centra grada, njegov prostor je iskorišten i za parkiranje neregistrovanih automobila. 

Neprimjereni grafiti su također još uvijek tu. Drvar je tokom Drugog svjetskog rata u borbi protiv fašističkih sila dao preko 7 hiljada boraca od kojih je 19 Narodnih heroja, te ovakav današnji status njihova spomen-obilježja sigurno nisu zaslužila.



Spomenik u Drvaru. B. Sobot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.