TUŽNA DANAŠNJICA Zatrpan pivskim flašama, neregistrovanim automobilima i grafitima

Porušene partizanske spomenike građani skrnave i danas

Njegov prostor je iskorišten i za parkiranje neregistrovanih automobila

B. Sobot
07.08.2019 22:24

Spomenik u Drvaru

Foto: B. Sobot

Jedini Grad heroj Bosne i Hercegovine i tvrđava antifašističke borbe ni nakon četvrt vijeka od poslednjeg rata nije doživio obnovu u kulturnom, historijskom a niti privrednom smislu.

Spomenik „Ustanicima“ sa 4 impozantna kraka ovih dana je zatrpan otpadom. Ostaci partizanskog spomenika u Drvaru služe okupljanjima antifašista samo 25.maja i 27. jula, dok je u ostalom periodu prepušten na milost i nemilost nesavjesnim građanima. 

Ovo arhitektonsko zdanje čiji su autori Marijan Kocković i Lujo Šverer danas je zatrpano otpadom u vidu pivskih limenki i flaša. 

Izgrađen je 1967. godine a porušen 1996. godine. Pošto je pomenuto antifašističko zdanje udaljeno svega stotinjak metara od centra grada, njegov prostor je iskorišten i za parkiranje neregistrovanih automobila. 

Neprimjereni grafiti su također još uvijek tu. Drvar je tokom Drugog svjetskog rata u borbi protiv fašističkih sila dao preko 7 hiljada boraca od kojih je 19 Narodnih heroja, te ovakav današnji status njihova spomen-obilježja sigurno nisu zaslužila.

Komentari

NA VRH