INTERVJU

Dodik: Vijeće ministara BiH za mjesec dana ili duboka kriza, o slanju ANP-a u NATO "nemam pojma"

Sporazum i principe koji su potpisani pročitati onako kako piše

Milorad Dodik. Arhiv

Avaz.ba / Srna

8.8.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će, ako bude političke volje, za 30 dana biti formiran novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te upozorio da će, u suprotnom, BiH ući u duboku krizu.

- Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u Parlament, postoji parlamentarna većina. U Parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Vijeće ministara - istakao je Dodik. 

Lider SNSD-a rekao je za "Nezavisne novine" da se nepotrebno dugo čekalo na dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, ističući da SNSD nije nikoga uvjetovao niti bilo šta problematizirao.  

On je podsjetio da je prvo formiran Predstavnički dom BiH, kada su počele blokade.

- Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkuliše, blokirali rad Predstavničkog doma, a i jasan stav EU pokazao je da neki ne mogu nastaviti s blokadama i da treba što prije formirati vlast na nivou institucija BiH. Evropski zvaničnici podržali su ovaj sporazum - kazao je Dodik.  

Na pitanje je li tačna priča koja se pojavila u javnosti da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, "kao što stoji u planu koji je već sačinjen", Dodik je rekao da o tome nije ništa dogovarano, da treba sporazum i principe koji su potpisani pročitati onako kako piše.

- Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome. Volio bih da i vi kao ozbiljan novinar pročitate sporazum, odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao: "Čitaj kao što je napisano" - dodao je Dodik.

Naglasio je da će se, nakon konstituiranja vlasti na nivou BiH, odnosno formiranja Vijeća ministara, intenzivirati evropski put BiH, za koji postoji konsenzus svih u BiH.

Na pitanje je li SNSD s koalicionim partnerima odlučio ko će preuzeti dužnosti u Vijeću ministara, Dodik je rekao da je ime kandidata za predsjedavajućeg odavno poznato (Zoran Tegeltija).

- Sada slijedi procedura, pa ćemo vidjeti. Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na nivou BiH - naveo je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.