GOSTOVAO NA FTV

Zvizdić: RS se nalazi u ozbiljnim ekonomskim problemima, a Dodik neće novac naći u Rusiji

Ističe i da će latentnih blokada i dalje biti jer, kako kaže, Dodik je navikao da zaprijeti secesijom ili bilo kakvom vrstom blokade

Denis Zvizdić. Facebook

H. J. I.

20.10.2023

Dodik razumije da ucjene i blokade više ništa ne znače, imuni smo na njih. Potpuno sam siguran sam da će EU jednom odlučiti da grantovi i fondovi, koji su usmjereni ka BiH, budu realizirani na nivou FBiH, sve dok se ne promijeni Dodikova politika blokada. RS se nalazi u ozbiljnim ekonomskim problemima, a Dodik neće novac naći u Rusiji, vrijeme je da se okrene ka evropskim integracijama, izjavio je to Denis Zvizdić, član Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u Dnevniku D FTV-a.

Sastanak vladajuće koalicije

Zvizdić je komentirao i posljednji sastanak vladajuće koalicije, kazavši da je umjereni optimist.

- Nemam mnogo argumenata da bih bio 100 posto optimist da će ono što je dogovoreno na tom sastanku biti realizirano, imajući u vidu ponašanje predstavnika SNSD-a, koji vrlo često pred samu sjednicu ili na sjednici Vijeća ministara ili parlamenta ospore ono što je prethodno dogovoreno. Ali vidljivo je da smo svi spremni da podržimo procese i da usvojimo zakone koji bi nam dali kredibilan status za otvaranje prvog klastera pregovora u okviru evropskih integracija - kazao je Zvizdić.

Ističe i da će latentnih blokada i dalje biti jer, kako kaže, Dodik je navikao da kada zaprijeti secesijom ili bilo kakvom vrstom blokade, međunarodna zajednica odgovori izlaskom u susret njegovim zahtjevima.

- Stvar se sada značajno promijenila. Veliki dio međunarodne zajednice je prepoznao tu igru i ne pristaju više na takvu vrstu prijetnju i ucjena - ocijenio je Zvizdić.

Zakon o Ustavnom sudu BiH

Na pitanje zašto je baš u ovom trenutku Dodik odustao od insistiranja oko zakona o Ustavnom sudu, Zvizdić odgovara:

- Vjerovatno je dobio sugestiju da bi trebao pokazati više sklonosti ka evropskim integracijama. Oni koji unutar EU pokušavaju zaštititi Dodika, kao što su Orban ili Milanović, to ne mogu uraditi ako on nastavi antizapadnu i antievropsku politiku.

Zvizdić naglašava da trojka ne odustaje od toga da strane sudije moraju ostati u BiH.

- Dodik nikad neće postići sporazum s trojkom o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda sve dok BiH ne postane punopravna članica EU. Dodik se bezrazložno zarobio odlukom NSRS koja mu sada predstavlja veliki teret. Mislim da bi on vrlo rado odustao od tog uslova, ali mu sve vrijeme iznad glave vise poruke koje mu poručuje opozicija da krši zaključke. Mi ne prihvatamo paritetan odnos sudija 3-3-3, ne prihvatamo bilo kakvo entitetsko ili etničko glasanje, i ne prihvatamo da strane sudije bira bilo koji drugi pravni autoritet osim predsjednika Evropskog suda za ljudska prava - naveo je.

Jedino pravo rješenje koje može pomoći Dodiku i svima u BiH, jeste da se imenuju nedostajuće sudije, kategoričan je Zvizdić.

Što se tiče zakona o sudovima, ono što trojka traži je da se primijene normativi i standardi koji važe u svim demokratskim zemljama. Primijenjeni su u entitetima, ističe Zvizdić, tražimo da tako bude i na nivou države.

Zvizdić kaže da će naredni sastanak koalicionih stranaka na državnom nivou vjerovatno biti 26. ili 27. ovog mjeseca i tada bi, naveo je, trebali donijeti konačne odluke.

- Dogovor se može postići dosta brzo ako svi poštujemo pravna načela i normative koja vladaju, ne samo u Evropi, nego i na nivou naših entiteta. Dolazak Ursule fon der Lejen (Von der Leyen) znači da će ona obznaniti da za BiH ima novih pet ili šest milijardi - smatra on.

Pozitivna politička volja

- Pod lijepom atmosferom se treba podrazumijevati pozitivna politička volja koju treba da iskaže koalicija na državnom nivou. Sasvim sigurno će Evropska komisija doći s vrlo kvalitetnom i finansijskom i proceduralnom ponudom ako smo mi u stanju da završimo obaveze koje stoje ispred nas - dodao je Zvizdić.

Upitan hoćemo li krajem godine otvoriti pregovore sa EU, ističe da će Izvještaj sigurno biti dosta pozitivan jer je, prema njegovim riječima, napravljen kredibilan pomak.

- Izjave da će Ukrajina i Moldavija sigurno otvoriti pregovore sa EU, na neki način ako se to ne omogući BiH, to ne bi bilo korektno.

O najavljenom dolasku Jensa Stoltenberga u BiH kaže da je za njega članstvo BiH u NATO savezu nulti prioritet. 

- Dolazak generalnog sekretara je poruka da je na neki način BiH pod kišobranom NATO saveza - zaključio je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.