AKTUELNO

Upozorenje za građane Sarajeva da odlaganje kožica od kurbana vrše savjesno

Upute za građane. Ilustracija

Avaz.ba

9.8.2019

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo poziva građane koji će vršiti individualno klanje kurbana na privatnim imanjima, a koja nisu pod nadzorom veterinarske inspekcije KS-a, da odmah nakon klanja izvrše odlaganje kožica po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. 

Detaljnije informacije mogu se dobiti u lokalnim džematima u mjestu prebivališta. Ističu da je kože kurbana nakon klanja potrebno konzervirati soljenjem, po mogućnosti i hlađenjem, te u što kraćem roku predati sakupljaču.

Odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, kao i odbacivanje u okoliš je zaokonom zabranjeno i sankcioniše se u skladu są odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430 KM a kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš.

Pozivaju građane da navedene nepravilnosti tokom nadolazećih praznika prijave putem vibera na broj 061 160-926.

Podsjećju da će kantonalni veterinarski inspektori prvog i drugog dana Kurban-bajrama vršiti organizovani pregled živih životinja i mesa na liniji klanja na imanju Gazi Husrev-begove medrse na Jarčedolima, koje se vrši u organizaciji Rijaseta IZ-e u BiH, kao i klaonicama koje imaju prijavljeno klanje tokom praznika, saopćeno je iz KUIP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.