SASTANAK

Novalić - Van der Overert: Federacija spremna pomoći u okviru svojih nadležnosti

Prisustvovao i šef Federalnog operativnog štaba za pitanja migracija

Van der Overert i Fadil Novalić. Vlada FBiH

Piše: I. K. / Avaz.ba

16.8.2019

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas sa šefom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini i regionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Piterom Van der Overertom (Peter Van der Auweaert).

Razgovarali su o aktuelnoj situaciji vezanoj za migracije u BiH, te eventualnim rješenjima za smještaj migranata upotrebom neperspektivne državne imovine, saopćeno je iz Vlade FBiH. 

- Federacija BiH spremna je pomoći koliko god treba, poštujući međunarodne standarde i ljudske norme, ali isključivo putem države Bosne i Hercegovine, jer kao entitet za to nemamo nadležnosti za te aktivnosti. Državi, u čijoj je to nadležnosti, pomoći ćemo koliko god treba - kazao premijer Novalić.


Sastanak u Vladi FBiH. Vlada FBiH

Podsjetio je i da je Federacija od početka uključena u aktivnosti vezane za pitanje migracija, te da je i dosad, putem države, osiguravala smještaj.

Početkom juna Vlada FBiH je kroz transfere drugim nivoima vlasti, a provodeći jedan od zaključaka tematske sjednice Parlamenta Federacije BiH o pitanju migracija, izdvojila četiri miliona KM Unsko-sanskom kantonu.

Van der Overt je zahvalio na dosadašnjim aktivnostima Vlade Federacije BiH, pored ostalog i za ustupanje na korištenje kasarne Ušivak i objekta Agrokomerca za smještaj migranata.

Sastanku, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, prisustvovao je šef Federalnog operativnog štaba za pitanja migracija i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.