AKTUELNO Dokument podiže vid saradnje između NATO-a i BiH

Pendeš: ANP ne treba biti platforma nesporazuma, nego sporazuma

Fena
22.08.2019 11:11

Marina Pendeš

Foto: Arhiv

Godišnji nacionalni plan (ANP) koji je od Bosne i Hercegovine zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) poveznica je s reformama za koje smo se obavezali da ćemo poduzeti da bismo postali članica Evropske unije, kazala je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, gostujući na N1.

- Otkako je potpisan sporazum zanimljiva mi je intenzivna analiza tog dokumenta koja je izostala kada smo ga radili i koji je u biti samo dokument koji podiže vid saradnje između NATO-a i BiH i tu su reforme koje bismo trebali uraditi da bi BiH nekad uistinu postala članica NATO-a - kazala je Pendeš.

Pojasnila je da je ANP ustvari poveznica s reformama koje smo kazali da ćemo poduzeti kako bismo postali članica Evropske unije i zbog toga joj je nejasna "histerija koja se dešava u zadnje vrijeme i to skoro godinu dana nakon što je naveden".

Smatra da svi trebaju uvažiti ono što se potpisalo, sjesti ponovo za sto kako ANP ne bi bio platforma nesporazuma nego sporazuma.

- Postojao je konsenzus oko ANP-a i ne vidim spornih tačaka u tome. On podliježe promjenama, moguće je izbrisati neke članove, preformulirati, jer kako implementirati nešto za četiri mjeseca što je planirano da se uradi za godinu dana - istaknula je ministrica.

O tome da li će određeni članovi iz ANP-a utjecati na budućnost BiH, odnosno formiranje Vijeća ministara i vlasti kazala je da uopće ne misli da to treba biti kamen spoticanja i cjelokupna javnost treba da da podršku tome.

Podvukla je da ANP nisu podržali ministri iz Republike Srpske koji su sada u Vijeću ministara Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak te je pozvala da se njih pita zbog čega nisu podržali taj dokument.

- To je godišnji plan i mi smo prošli osam mjeseci od godine dana i teško da možemo do kraja godine šta uraditi, ali zato je bitna uspostava vlasti koja bi napravila novu analizu. Pitam se da li neko, jer nije spreman preduzeti reforme, uzima ANP kao razlog neuspostave vlasti u BiH - stav je Pendeš.

Istaknula je da je BiH država tri naroda i ostalih građana i zna se da je jedino konsenzus ključna riječ u BiH da bi se nešto napravilo, naglasivši kako je moguće imati različita mišljenja, ali cilj je jedan, a to je izgradnja BiH kao sigurne i stabilne države.

Za trenutnu političku situaciju navela je da djeluje neozbiljno, ocjenjujući da nije bilo dovoljno truda i nije data dovoljna podrška sporazumu kojeg su lideri potpisali 5. augusta.

Na pitanje da li neuspostava vlasti ometa i rad Ministarstva odbrane kazala je da veoma važno dostaviti dokumente koji omogućuju rad, između ostalog i budžet jer ih odluka o privremenom finansiranju ograničava.

- U pitanju su projekti koji se tiču nabavke motornih vozila, uniformi i projekat modernizacije helikoptera. Vjerujem da ćemo pripremiti svu dokumentaciju, a kad bude uspostavljeno novo Vijeće ministara moći će se nastavi raditi - zaključila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš gostući u programu N1 televizije.

Komentari

NA VRH