AKTUELNO Ministrica odbrane BiH

Pendeš: ANP ne smije biti platforma za unutrašnje nesuglasice

Fena
23.10.2019 09:25

Marina Pendeš

Foto: Arhiv

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da je neophodno hitno provesti rezultate općih izbora 2018. te vlast formirati dogovorom izbornih pobjednika. 

Tehničko pitanje poput ANP-a ne smije se zloupotrebljavati, kazala je ministrica Pendeš, istaknuvši da obaveze koje je kao država preuzela Bosna i Hercegovina mora ispunjavati kako bi se dokazala kao ozbiljan saradnik euroatlantskih partnera, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

- ANP znači djelovanje na području političkih, pravnih, odbrambenih i sigurnosnih, ekonomskih i drugih pitanja. Implementacijom ANP-a stvara se potencijal za ostvarenje utvrđenih strateških ciljeva i prioriteta. Kroz implementaciju poglavlja o odbrambenim i vojnim pitanjima Oružane snage će efikasnije implementirati alate partnerske saradnje da bi se povećale sposobnosti i učinkovitost, kako Oružanih snaga tako i sigurnosnog sistema BiH - izjavila je ministrica Pendeš.

Pendeš je poručila kako je ANP neophodno staviti na dnevni red Vijeća ministara BiH.

- Imajući u vidu aktuelni trenutak u političkom procesu, interese, ciljeve i očekivanja svih naroda u BiH, ne bi se smjelo dopustiti da se rješavanje tehničkog pitanja kao što je usvajanje i prezentiranje ANP-a tretira kao platforma za daljnje unutrašnje nesuglasice. Hrvatski politički predstavnici, HDZ BiH i HNS nastavit će se zalagati da to da BiH ispuni strateške vanjskopolitičke ciljeve i pridruži se EU i NATO - dodala je ministrica Pendeš, stoji u saopćenju.

Komentari

NA VRH