FORMIRANJE VLASTI

Bevanda: Pitanje ANP-a je svjesno i zlonamjerno ispolitizirano

Ministar Bevanda komentirao je i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, nužnost provedbe potpisanog Sporazuma o principima za formiranje vlasti te je pozvao na odgovornost onih koji namjerno rade opstrukcije

Bevanda: Poražavajuća činjenica. Arhiv

Avaz.ba

22.8.2019

Poražavajuća i tužna činjenica je da i 11 mjeseci nakon održavanja općih izbora iz dana u dan moramo ukazivati na temelje funkcioniranja demokratskog društva, smatra zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Ministar Bevanda komentirao je i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, nužnost provedbe potpisanog Sporazuma o principima za formiranje vlasti te je pozvao na odgovornost onih koji namjerno rade opstrukcije.

- NATO je naš strateški vanjskopolitički interes i hrvatska politika je snažni zagovornik pristupa Sjevernoatlantskom savezu, ne samo zbog sigurnosnih aspekata nego i zbog finansijskih i ekonomskih privilegija koje to članstvo donosi. Pogledajte npr. Češku, koja je svojim članstvom podigla svoj ukupni BDP i savršen je primjer sveukupnih privilegija svog pristupanja. U ovom trenutku kompromis oko tog pitanja, nažalost, ne postoji, a hrvatski narod ponajbolje zna koje su posljedice nametanja bilo čega. O tako važnim pitanjima za budućnost BiH mora postojati zajednički stav. Pitanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je svjesno i zlonamjerno ispolitizirano, iako se radi o dokumentu koji je tek jedan od dijelova u procesu pristupanja NATO-u. U ovakvom političkom ambijentu, uz sve manjkavosti političkog sistema Bosna i Hercegovina ne može postati dio bilo čega - kazao je ministar finansija i trezora BiH.

Potpisani Sporazum o principima za uspostavu vlasti obuhvatio je ključne aspekte, od vanjske politike koji se tiču NATO-a i EU, reforme izbornog zakonodavstva te socioekonomskih i infrastrukturnih reformi.

Upravo ovaj sporazum, smatra Bevanda, očiti je primjer kompromisa koji se konačno mora realizirati.

- Implementacijom potpisanih principa napokon bi započeli čitav set reformi na svim poljima. Bez temeljitih zaokreta i realnog promišljanja, što je doista Bosna i Hercegovina postajemo svrha samima sebi. Nadam se da postoji još dovoljno mudrosti i racionalnog razmišljanja da u sljedećim danima okončamo ove procese i postignemo konačno rješenje - zaključio je Bevanda.

On smatra da je formiranje državne vlasti proces koji je već davno morao biti okončan, a umjesto toga ušla je u bezizlazan prostor.

- Podsjetit ću da budžet za 2019. godinu još nije usvojen te da se institucije BiH finansiraju temeljem odluke o privremenom finansiranju, a lično sam bio meta napada upravo onih koji su kočili donošenje ovih dokumenata. Skoro godinu predstavnici hrvatskog naroda pozivaju na razgovore, dogovore i kompromis jer drugog načina u Bosni i Hercegovini kako smo svjedoci, nema. Napravimo li hronologiju svih događanja u posljednjih godinu, ne možemo ne pronaći nijednu stvar koja nije negativno ispolitizirana - naglasio je Bevanda.

Dodao je da Vijeće ministara mora biti hitno formirano, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.