ODLUKE Sabor IZ zasjedao u Sarajevu

Raspisani izbori za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH

Izbor reisu-l-uleme vodit će se prema procedurama predviđenim Ustavom, pravilnicima i drugi aktima IZBiH

Fu. M. /Avaz.ba
24.08.2019 14:11

S današnje sjednice Sabora

Foto: IZBiH

Sabor Islamske zajednice u BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donio je Odluku o raspisivanju izbora za reisu-l-ulemu.

- U predstojećem periodu izbor reisu-l-uleme će se voditi prema procedurama koje su predviđene Ustavom, pravilnicima i drugi aktima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Sabora ovim je povodom sabornike upoznao s predviđenom procedurom i naglasio da bi se u narednom periodu trebali evidentirati kandidati, čije će kandidature Sabor na svojoj sjednici 21. septembra verificirati, nakon čega će biti određen i termin sazivanja Izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme kako je predviđeno Pravilnikom – naveli su iz IZBiH.

Nakon donošenja ovih odluka sabornicima se obratio i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je, između ostalog, rekao:

- Danas smo donijeli odluku o raspisivanju izbora za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je i danas važna odluka, kao što je uvijek bila. Pređeni put od skoro stoljeće i po obavezuje nas da tradiciju izbora reisu-l-uleme ljubomorno čuvamo i s dužnim dostojanstvom i odgovornošću provodimo. Potrudimo se da imamo dobre kandidate, dostojanstvene, plemenite, poštovane u našem narodu i vrijedne u svom radu i zalaganju za dobro zajednice. Ohrabrimo sve one koji imaju znanja i čvrstinu karaktera, a uz to su vrijedni da se kandidiraju i ponude viziju okupljanja snaga u zajednici - kazao je Kavazović.

U nastavku rada Sabor je usvojio: rebalans budžeta za 2019. godinu, Statut Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj usaglašen sa Satutom IZBiH, Pravilnik o organizaciji i radu medžlisa i džemata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta.

Sabor je imenovao i dva člana Programskog vijeća Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i to Dževada Hadžića i prof. dr. Fahiru Fejzić-Čengić.

Komentari

NA VRH