PRAVOSUĐE Optuženo još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH

Danas nastavak suđenja generalu Atifu Dudakoviću

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen

N. Če. / Avaz.ba
26.08.2019 09:41

Nastavak suđenja generalu Atifu Dudakoviću

Foto: Arhiv

Nastavak suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine zakazan je za danas pred Sudom BiH.

Tužilaštvo BiH tereti Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen, nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uvjeti.

Komentari

NA VRH