DISKRIMINACIJA Uoči nove školske godine stari problemi bošnjačke djece

Negiranjem bosanskog jezika RS krši međunarodno pravo

Salkić zatražio od Vlade RS da prekine s praksom negiranja bosanskog jezika kojim govori 52,56 posto stanovnika u BiH

E. Skokić

Đacima bošnjačke nacionalnosti u RS uskraćuju se osnovna prava

Foto: Arhiv „Avaza“


Uoči nove školske godine u bh. entitetu RS roditelji i učenici bošnjačke nacionalnosti suočeni su s nastavkom negiranja bosanskog jezika.

Zbog toga je potpredsjednik RS Ramiz Salkić zatražio od Vlade RS da prekine s praksom negiranja bosanskog jezika kojim govori 52,56 posto stanovnika u BiH prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine.

Vlastiti izbor

- Pravo na jezik zagarantovano je ustavima entiteta i države, ali i brojnim međunarodnim konvencijama te od vas, kao predstavnika Vlade entiteta RS, tražim da se poštuje ovo pravo i prestane diskriminacija bošnjačke djece – istakao je Salkić.

  • Salkić: Nameću se neprihvatljiva rješenja

    Salkić: Nameću se neprihvatljiva rješenja

    Foto: Arhiv


Svojevremeno je Salkić zatražio očitovanje Misije OSCE-a u našoj zemlji o temi negiranja bosanskog jezika u školama na području RS.

U odgovoru je, između ostalog, navedeno da Bošnjaci imaju pravo nazivati jezik kojim govore po vlastitom izboru te da neujednačena primjena terminologije, odnosno korištenje pojma „jezik bošnjačkog naroda“, bez primjene istovjetnog pojma na jezik srpskog i hrvatskog naroda, predstavlja diskriminaciju i kršenje međunarodnog prava.

Bošnjaci i Hrvati, prema Ustavu RS, konstitutivan su narod i trebali bi biti ravnopravni građani s drugim narodima i građanima u tom bh. entitetu.

  • Faksimil odgovora koji je OSCE poslao Salkiću

    Faksimil odgovora koji je OSCE poslao Salkiću

    Foto: Avaz


Svi segmenti

- Bošnjaci danas nisu ravnopravni u svim segmentima društva, a jedan od najizraženijih je obrazovni proces. Diskriminacija se, također, ogleda i u činjenici da se srpskom narodu omogućava da imenuje svoj jezik onako kako želi, a s druge strane, to se pravo oduzima bošnjačkom narodu ili im se nameće neprihvatljivo rješenje, prema kojem se nudi naziv nepostojećeg jezika – zaključuje Salkić. 

U Ustavu RS, u članu 38., jasno je definirano pravo na obrazovanje bez diskriminacije:  „Svako ima pravo na školovanje pod jednakim uslovima“.

Bez komentara u Ministarstvu prosvjete RS

Pokušali smo dobiti komentar na Salkićeve navode u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, ali nam je u kabinetu ministrice Natalije Trivić rečeno da se ona nalazi na radno-konsultativnom sastanku. Njena pomoćnica za osnovno obrazovanje Radmila Kocić-Ćućić jučer nije odgovarala na naše pozive.

NA VRH

Podijeli članak na