SARAJEVO

Trinaest mladih iz BiH idu u Britaniju na master studij

Do sada je više od 200 mladih iz BiH učestvovalo u programu „Chevening“

Fild s budućim i bivšim studentima. Avaz

Piše: A. Čengić

28.8.2019

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matthew Field) primio je danas 13 stipendista koji su dobili mogućnost da provedu godinu master studija na bilo kojem univertizetu u Velikoj Britaniji.  

Nakon okončanja školovanja studenti su obavezni da se vrate u Bosnu i Hercegovinu gdje će moći iskoristiti novostečena znanja. U pitanju je „Chevening“ program stipendiranja koji se u BiH implementira od 1996. godine, a do sada je više od 200 mladih iz BiH učestvovalo u ovom programu. 

Poziv mladima

Ovom prilikom Fild je kazao da je ovo do sada najveći broj stipendista koji će pohađati jednogodišnji postdiplomski studij na fakultetima u Londonu, Glasgowu, Manchesteru, Sussexu i Durhamu.

- Danas je sretan dan. Ispraćamo 13 fantastičnih stipendista. Program će pokriti troškove školovanja, putovanja i života. Pozivam mlade ljude iz BiH da iskoriste ovu priliku jer je konkurs za sljedeću godinu otvoren do 5. novembra. Tražimo buduće lidere i ovo je fantastična prilika za stipendiste – rekao je Fild 



Aida Hadžić i Zlatko Gerin. Avaz

Zlatko Gerin i Aida Hadžić završili su master studije u Velikoj Britaniji prethodnih godina, a budućim studentima poručili su da iskoriste ovu priliku za učenje po najboljem obrazovanom programu te da se umreže s ostalim studentima što će im itekako biti od koristi.

- U Londonu sam bio prije dvoje godine i svima preporučujem da se prijave na konkurs jer je to fantastično iskustvo. London mi je promijenio život na bolje, ali želim ostati ovdje u Bosni i Hercegovini i iskoristiti znanje i iskustvo koje sam tamo stekao - rekao je Gerin. 

Nova iskustva

- Nosim vrlo pozitivno iskustvo. To je godina koja vrlo kratko traje i koja je dovoljna da čovjeku promijeni život u skroz drugom smijeru. Postala sam dosta otvorenija jer je nekako moja generacija bila zahvaćena jednim nedostatkom prilika. Imali smo manjak mogućnost za razmjene, putovanja i slično, nije bilo programa. Godina u Britaniji i novi ljudi koje sam upoznala su mi proširili vidike. Mnogo toga sam naučila i sve to želim prenijeti na mlade u BiH - rekla je Hadžić.

Duško Milojević, Aida Mia Alić i Elvira Jukić-Mujkić. Avaz

Elvira Jukić-Mujkić, Aida Mia Alić i Duško Milojević koji odlaze u Veliku Britaniju u ovoj školskoj godini, ocijenili su da je to odlična prilika za sticanje novih znanja, upoznavanje novih ljudi, ali i upoznavanje potpuno drugačijeg načina života.

- Mislim da je ovo odlična prilika za mlade i ambiciozne ljude. Godinama sam razmišljala da li da se prijavim. Aplikacija za konkurs niej toliko komplikovana. Bilo je potrebno da pošaljem eseje i oni su o nama, šta želimo, kakvi su nam planovi, šta nam je potrebno da napravimo iskorak u karijeri - rekla je Jukić-Mujkić. 

Aida Mia Alić u Britaniji će nastaviti studirati razvojne studije.

- To su studije koje su specifične. Imam velika očekicvanja jer idem u jedan od najboljih obrazovnih sistema na svijetu i nadam se novim prijateljstvima i novim iskustvima - rekla je Alić. 

Milojević će studije nastaviti u Mančesteru. Rekao je da očekuje da će steći nova prijateljstva.

- Nadam se i da ću otići na neku utakmicu - kaže Milojević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.