ZENICA

Džaferović i Komšić poručili: Neka susjedi poštuju BiH makar onoliko koliko mi poštujemo njih

Obilježavanje 830. godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana

Piše: D. Pašalić

29.8.2019

U organizaciji Foruma građana Zenica danas je u Zenici upriličena centralna manifestacija obilježavanja 830. godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana, a svečanosti prisustvuju i Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH.

Na samom početku svečanosti, nakon intoniranja himne, organizatori su s članovima Predsjedništva, premijerom Zeničko-dobojskog kantona i Fuadom Kasumovićem, gradonačelnikom Zenice, obišli i otkrili originalnu repliku Ploče Velikog sudije Gradješe, a potom i repliku Povelje. 

Obilježavanje 830. godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana. D. Pašalić

Prema riječima Faruka Kadrića, predsjednika Foruma građana Zenica, u ovom danu ispunjeni su posebnom radošću dodatnim uređenjem parka i postavljanjem replika.

- Ostvarili smo obećanje dato građanima i javnosti. Ovaj park obogaćen je s dva historijska sadržaja iz povijesti BiH. Očekujemo da će sada ovaj park biti interesantnije mjesto za posjete domaćih i stranih turista. Sve što radimo na obilježavanju Kulina bana u proteklim godinama jeste naš dug prema onima koji su to počeli - poručio je Kadrić.

Zatim se prigodnim riječima obratio gradonačelnik Kasumović, koji je dao puno podršku organizaciji obilježavanja godišnjice.

- Sretan sam jer je današnja svečanost dokaz postojanja BiH. Želim da vjerujem da ćemo danas, godinama kasnije, uz mnogo više političke mudrosti osnažiti vjeru i državu BiH - poručio je on.

Mirza Ganić, premijer ZDK, u svom govoru poručio je kako je 29. avgust Dan ZDK i da je realizacija ove manifestacije dio obilježavanja Dana Kantona.

- Posebno sam zadovoljan da je 29. avgust izabran za Dan ZDK, datum koji svjedoči o historiji BiH - rekao je Ganić.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, poručio je s govornice da je Povelja napisana prije 830 godina, u vrijeme velikog političkog i ekonomskog uspona BiH.

- Trebalo bi nam mnogo više vremena nego što to ova prilika dopušta da ukažemo na ukupan značaj ovog dokumenta. Povelja je zapravo kamen temeljac onoga što danas podrazumijevamo pod državnošću na domaćem i međunarodnom planu. Bilo bi dobro proučiti političku vještinu naših predaka. Srednjovjekovna Bosna je temelj naše državnosti. Svi koji volimo našu zemlju moramo učiniti da se značaj ovog dokumenta još više istakne - rekao je, između ostalog, on, dodajući da se jedan primjer Povelje vrati u BiH.

Šefik Džaferović. D. Pašalić

Pozvao je one unutar BiH koji bi da dijele državu da se kane toga jer u tome nikad neće uspjeti.

- Poručujem našim susjedima da poštuju BiH. Mi smo spremni na korektnu saradnju s našim susjedima. Neće više ići politika koja dolazi iz susjedstva, a koja se prema BiH odnosi na ponižavajući način. Neka poštuju BiH makar onoliko koliko BiH poštuje njih - poručio je on.

Prigodnim riječima obratio se i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, govoreći o značaju Povelje prvog značajnijeg vladara srednjovjekovne BiH i jedne od najznačajnijih ličnosti.

- Nekako se uvriježilo govoriti da je današnji dan i dan kada je naša država, nastankom Povelje, dobila rodni list. Historičar nisam, ali usudit ću se reći da ovaj datum i nastanak Povelje nije naš rodni list, nego snažno materijalno i pisano dostojanstvo postojanja naše države - rekao je.

Poručio je da nastanak dokumenta Povelje, koji je pisan autentičnim bosanskim pismom bosančicom, govori o snazi tadašnje države BiH, koja je, iako tada razapeta između Istoka i Zapada, našla svoje mjesto pod nebom.

- Bila je u stanju garantirati sigurnost onima koji su dolazili ovdje da posluju i zarađuju. To govori o stabilnosti koja je tada, u takvim uvjetima, uspostavljena, ali i sigurnosti, o onome o čemu danas mi težimo što je nužan preduvjet bilo kakvog ekonomskog napretka i saradnje, kako unutar države tako i saradnje s drugim državama iz regiona i svijeta. Zato s divljenjem možemo danas gledati na Kulinovu garanciju Dubrovačkoj državi i trgovcima iz koje izviru samopouzdanje i osjećaj moći - rekao je on.

Istakao je kako je za bilo kakvu saradnju potrebno najmanje dvoje.

- Srednjovjekovna država Bosna trebala je onakvom Dubrovniku, a onakav Dubrovnik je bio potreban Bosni. Kao prvi susjedi, BiH i Dubrovnik, naslanjali su se jedni na druge, naravno, ne iz neke pretjerane ljubavi, nego kao dvije države iz obostranog interesa i koristi. Nisu, kao što se to danas, nažalost, i suviše često ovdje dešava, podrivali jedni druge, gledajući ko će kome nanijeti veću štetu, ko će koga prevariti i posegnuti za onim što mu ne pripada, nego su predvođeni svojim vodstvom radile ono što su najbolje u tom trenutku mogle. Tako je postavljen temelj napretka i jedne i druge države - poručio je on.

Naglasio je i to kako nikada srednjovjekovna Bosna ne bi u daljnjoj svojoj historiji uspjela razviti saradnju i uspostaviti odnose s većim silama da u ranijoj fazi postojanja s Dubrovačkom republikom nije stvari postavila na zdrave noge.


Željko Komšić. D. Pašalić

- Niti bi se Dubrovnik razvio do trgovačke sile da sa svojim prvim susjedom nije regulirao odnose upravo na način kako je zapisano u Povelji. Zato danas i mi u BiH, ali i naši susjedi još imamo šta naučiti iz ove povelje. Otvorenost koja je krasila Kulinovu Bosnu danas mora biti putokaz - kazao je Komšić.

Dodao je da BiH danas ponovo mora biti spremna na svaki oblik saradnje koji je u interesu države BiH i njenih građana.

- Jednostavno, tako ćemo biti dio svjetskih tokova i mi ćemo to biti. Jer, ovaj naš narod bosanski je pitom narod, kojem ne treba puno više od iskazivanja elementarnog poštovanja njega i njegove države da bi bilo kakva saradnja bila moguća. Zato se moramo boriti za onakvu državu BiH, koja će svima koji u njoj žive i dolaze u nju da ostvaruju saradnju, biti stabilna i sigurna, za državu koja će biti spremna za NATO i budemo tamo gdje takve procese treba pomoći. 

To možemo postići samo integracijom u sigurnosni sistem država kojima je u prvom interesu mir, jer bez mira nema ni saradnje, napretka ni blagostanja za bilo koga. Ne smijemo i nećemo sebi dopustiti da ostanemo izvan tih tokova, jer bi to značilo izdaju naše historije o kojoj govori Povelja Kulina bana. Bili smo i ostat ćemo na pravoj strani historije i nikada i nipošto s onima koji žele nered i haos. Takvi su na pogrešnoj strani, uvijek su bili i uvijek će biti. Civilizacija se danas piše iz ove imenom Bosne i Hercegovine - poručio je Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.