ELEKTROPRIVREDA RS

Od sutra skuplja struja za privredne subjekte u Republici Srpskoj

Oni, koji nisu potpisali ugovore, mogu očekivati i isključenje s mreže

Poskupljuje struja u RS. Ilustracija

P. M. / Avaz.ba

31.8.2019

Za oko 200 potrošača industrijske struje u Republici Srpskoj od sutra će važiti nove, veće, cijene električne energije.

Generalni direktor "Elektroprivrede RS" Luka Petrović rekao je novinarima u Trebinju da je najviša ponuđena cijena za određene kupce 50 eura, a najmanja 35 eura, dok se nije mijenjala za određene kupce i domaćinstva.

Prema Petrovićevim riječima Regulatorna agencija za električnu energiju u martu je ograničila mogućnost snabdijevanja kupaca na naponskim nivoima od 110, 35 i 10 kilovata tako da su do 1. septembra bili dužni da obezbijede svog snabdjevača električnom energijom. 

- Rok ističe u ponoć a do danas je Elektroprivreda RS, kao snabdjevač, potpisala 1165 ugovora od moguća 1174 kupca. Nismo potpisali ugovore sa devet subjekata i znamo da su dva subjekta našla drugog snabdjevača u RS. Možemo da konstatujemo da je Elektroprivreda RS nastavila snabdijevanje 99,23 odsto industrijskih potrošača. Rok za dostavljanje preostalih ugovora je do ponoći i svi oni koji obezbijede snabdjevača, nastaviće uredno snabdijevanje putem distribucija kojih u RS ima ukupno pet - pojasnio je Petrović.

Dodao je da u RS postoje ukupno 24 snabdijevača.

- Imamo licencu za obavljanje djelatnosti snabdijevanje. To znači da možemo da prilazimo svim kupcima na ovim naponskim nivoima, gdje su ukupno 1174 kupca. Shodno odluci iz marta ove godine o otvaranju tržišta za ove kupce, mi smo već formirali Direkciju za snabdijevanje električnom energijom unutar ERS i u junu obavijestili distributivna preduzeća da nam dostave spiskove svih kupaca, kako bismo bili u mogućnosti da im damo ponudu za kupovinu električne energije. Svi kupci su bili obaviješteni u junu i julu da moraju imati snabdijevača električnom energijom koga će prijaviti distributivnom preduzeću - istakao je Petrović.

Istakao je da oni kupci koji nisu potpisali ugovor sa snabdjevačem od ponoći očekuje isključenje sa mreže jer je svaki ostanak na mreži čisti gubitak distributivnog preduzeća.

- Imali smo mogućnost da ovo tržište proradi prvog januara 2016. godine, kada su se stekli svi zakonski uslovi, a to do sada nije urađeno. Time je Elektroprivreda RS subvencionisala industrijske potrošače sa preko 100 miliona KM samo zato što nije povećavala cijene u odnosu na ovu današnju cijenu koju smo ponudili kupcima. Što se tiče cijena električne energije, mi smo napravili poslovnu politiku Elektroprivrede, gdje smo, kao državno preduzeće, napravili kategorije u koje su svrstana 1.174 kupca - naveo j Petrovieć i dodao da postoji šest kategorija, u okviru kojih su definisane i određene cijene.

„Prva kategorija su proizvodni objekti u sistemu ERS-a, druga su proizvodni objekti električne energije van sistema ERS-a, treća kategorija su industrijski ili privredni potrošači koji troše preko pet miliona kilovat sati godišnje, četvrta su javne ustanove sem bolnica, domova zdravlja i vodovoda a peta kategorija su uslužne djelatnosti, veletrgovine i trgovine koje su registrovane u RS. U šestu kategoriju spada preko 960 kupaca koji se nalaze takođe na velikim naponskim nivoima i oni su takozvana ostala potrošnja“, rekao je Petrović.

Rekao je da su cijene u okruženju mnogo veće a da će se postepenim podizanjem cijena za par godina doći do tržišnih cijena.

- Razlika u cijenama koja se stvara tržišnim snabdijevanjem, biti će iskorištena i usmjerena isključivo u nove investicije – u projekte izgradnje hidroelektrana Gornja Drina, Dabar, Bistica, solarnih elektrana i vjetroparka Hrgud - zaključio je Petrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.