OBRAZOVANJE

Počela nova školska godina u BiH

U ponedjeljak, 9. septembra, krenut će i djeca u Zapadnohercegovačkom te prvačići u Posavskom kantonu

Početak nastave. Arhiv

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

2.9.2019

Nova školska 2019./2020. godina u osnovnim i srednjim školama u devet kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (KS, SBK, HNK, TK, USK, BPK, Kanton 10, PK i ZDK) počela je danas, odnosno u ponedjeljak, 9. septembra, u Zapadnohercegovačkom te za prvačiće u Posavskom kantonu, saopćilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

- Povodom toga, svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe s uspjehom i dobrim rezultatima - izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, koja je posebno čestitala i poželjela dobrodošlicu prvačićima, sa željom da im početak obrazovanja bude uspješan.

Podsjetila je da je ovo ministarstvo i ove godine sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o finansiranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je u budžetu za ovu godinu osiguralo 600.000 KM.

U proteklom četverogodišnjem periodu Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 2.410.000 KM, a u okviru ovog projekta omogućeno je 374.176 besplatnih udžbenika za 59.222 učenika. Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za stjecanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

I u 197 osnovnih škola u RS u klupe će danas sjesti oko 91.500 učenika, među kojima i 9.600 prvačića, dok će deset gimnazija i 84 ostale srednje škole pohađati 36.500 đaka.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević potvrdio je da su sve škole u ovom bh. entitetu spremne za početak nove školske godine, i apelirao na nastavnike i rukovodstvo škola u kojima su još u toku građevinski radovi, da prvenstvo vode računa o sigurnosti učenika.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.