INFRASTRUKTURA

Srbija kreće u gradnju ceste, šta je s BiH?

Način zaduživanja pa kasnije vraćanja neće biti održiv, kazao je Pejić

Potrebne dvije godine za završetak radova. Ilustracija

Piše: D. Bašić / Avaz. ba

2.9.2019

Srbija kreće s pripremnim radovima za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo. Predstavnici Srbije su još u decembru prošle godine s turskom građevinskom kompanijom „Tašjapi“ potpisali ugovor o projektiranju i izgradnji prve dionice autoputa.


Dvije godine

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović jučer je u izjavi za medije kazala da su radovi započeti već danas.

- Put Sremska Rača – Kuzmin, koji je dio naše veze s BiH, sa Sarajevom, veoma je važan. Pripremni radovi već počinju. Turska kompanija će zajedno sa srpskim kompanijama raditi ovaj dio puta. Uporedo se radi i projektno-tehnička dokumentacija drugog dijela prstena sa BiH, dionica od Požege do Kotromana, duga 63 kilometara. Oko dvije i po godine potrebne su da se radovi završe - kazala je Mihajlović.

S druge strane, kada je u pitanju BiH, napretka, niti bilo kakvih informacija nema. Kako nam je kazao Igor Pejić iz Ministarstva komunikacija i prometa, finansijska konstrukcija projekta, odnosno način i modeli finansiranja, trebala je biti poznata do juna, međutim, u našoj zemlji taj segment još nije riješen.


Mihajlović: Pripremni radovi počinju. Arhiv

Finansijski okvir

- Srbija je za svoj dio autoceste Sarajevo - Beograd preuzela kredit od Turske obavezom da izvođač radova bude turska firma. Neko mora preuzeti obavezu finansiranja. U ovom slučaju bi to bili entiteti, dakle mora se naći održiv način finansiranja tog projekta. S obzirom na to da je Turska inicijator cijelog projekta, svakako da se od turske strane očekuju odgovori na tri pitanje, a to je ko je investitor u ovom projektu, koji je to finansijski okvir i koji je to način finansiranja - kazao je Pejić.


Pejić: Situacija nije jednostavna. Arhiv

Kod njih je sve jednostavnije

Igor Pejić smatra da će odgovori na ta tri pitanja značajno ubrzati realizaciju projekta te da zaduživanje od entiteta na ovom projektu nije održivo u cijelosti.

- U Srbiji je to sve mnogo jednostavnije i drugačija je situacija, i društveno-politički je drugačije dosta. Kada budu sve informacije dostupne, Ministarstvo će ih uputiti Vijeću ministara na razmatranje i naravno da nema razloga da se krene u taj projekt - kazao je Pejić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.