AKTUELNO

Čović: Prokockano je 26 dana, mandatara treba imenovati odmah

Potpis koji smo stavili u Uredu EU je bio toliko snažan i raspravljen i bilo je očekivano da taj posao završimo

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

2.9.2019

Čović i Zubak. Ž. Miličević

Delegacija Hrvatskog narodnog sabora (HNS), predvođena predsjednikom Draganom Čovićem, i delegacija Udruge Hrvata BiH "Prsten", koju predvodi predsjednik Pavo Zubak, sastali su se danas u Mostaru. 

Bio je ovo sedmi sastanak ovih delegacija.

- Čini mi se da ima puno tema koje nas jako vežu. Napravljeno je jako puno projekata koji su nama pomogli - kazao je Čović.

Zubak je nakon sastanka naveo da će nastaviti s dobrom homogenom i profesionalnom saradnjom i da Hrvati u BiH nisu sami.

- Ono što nas iznenađuje, bez obzira na strpljivost predstavnika HNS-a, da gotovo godinu od izbora još nismo formirali vlast. Tu nam treba vaša podrška. Kao Udruga Hrvata BiH ''Prsten'' iz Hrvatske dolazimo podržati djelovanje HNS-a - rekao je Zubak.

Čović je danas komentirao i aktuelne probleme na političkoj sceni BiH, kao i sporazum o formiranju vlasti koji je potpisao s predsjednicima SDA i SNSD-a Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom.

- Mi smo nešto potpisali i to je bio produkt dugog pregovaračkog procesa. Realno, 5. septembar je vrlo blizu i prokockano je 26 ili 27 dana u našem dogovaranju. Potpis koji smo stavili u Uredu EU je bio toliko snažan i raspravljen i bilo je očekivano da taj posao završimo. I dalje nemamo drugog puta nego tražiti kompromis. Naš put je ka EU, ka NATO-u, ali moramo odrediti dinamiku šta je tehničko, a šta strateško pitanje. Naš stav je vrlo jasan, osigurati konstitutivnost, jednakopravnost i legitimno predstavljanje na svim nivoima vlasti - kazao je Čović.

Nije dao odgovor na pitanje novinara hoće li i kada doći do novog sastanka lidera SDA i SNSD-a.

- Prošle sedmice sjedio sam s američkim ambasadorom. Moj stav je da treba odmah imenovati mandatara i dati šansu novom Vijeću ministara BiH, jer već smo dogovorili resore - istakao je predsjednik HDZ-a.

Dodao je da sve što se tiče NATO-a i godišnjih izvještaja, to treba uraditi bez odlaganja.

- Ne smiju nas druga pitanja omesti da imamo Vijeće ministara, jer sada imamo predsjedavajućeg Vijeća ministara i predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH u istoj osobi - rekao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.