NA DANAŠNJI DAN Šta se sve dogodilo 4. septembra

Na dan kada je pao Tešanj, otišli su Marijan Beneš i Robert Šuman

Na današnji dan 1878. austrougarska vojska zauzela Tešanj

S. M.

Na današnji dan Tešanj pao pod Austro-Ugare

Foto: Avaz


Na današnji dan 1669. Venecija je predala Turcima grčki otok Krit, ne uspjevši da odbrani grad Heraklion, koji je bio pod turskom opsadom od 1648. Na isti datum 1781. godine 44 španskih doseljenika osnovalo je naselje u Gornjoj Kaliforniji pod nazivom La Reina de los Angeles de Porciuncula (Selo Naše Gospe Kraljice Anđela od Porcijunkule). Osnovan je odlukom španskog namjesnika Felipea de Nevea.  

Na današnji dan:

1878. - Austrougarska vojska zauzela Tešanj.

1929. - Njemački „Grof Cepelin“ je okončao putovanje oko svijeta. Let je trajao devet dana, 20 sati i 23 minute, a na zračnom brodu je bilo 40 članova posade i 14 putnika.

1944. - Britanske i kanadske trupe oslobodile su u Drugom svjetskom ratu belgijske gradove Brisel i Antverpen.

1970. - U Čileu je Salvador Aljende Gosens kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran za predsjednika države. Ubijen je u septembru 1973., u puču čileanske armije.

1972. - Američki plivač Mark Spic (Spitz) osvojio je posljednju u neponovljivom nizu (kao treća izmjena u štafeti 4x100 metara mješovito), sedmu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu i završio briljantnu karijeru.

1974. - SAD su kao posljednja zapadna zemlja uspostavile diplomatske odnose s Njemačkom Demokratskom Republikom.

1975. - Izrael i Egipat su u Ženevi potpisali sporazum o povlačenju izraelskih trupa sa Sinaja i uspostavljanju tampon zone UN na poluotoku.

1992. - Bivši predsjednik Bugarske Todor Živkov, koji je smijenjen 1989., osuđen je na sedam godina zatvora pod optužbom za pronevjeru državnih fondova.

1998. - Tribunal UN-a za ratne zločine u Ruandi osudio je bivšeg premijera Žana Kambanda (Jean) na doživotni zatvor zbog njegove uloge u genocidu tokom rata 1994.

1999. - Na referendumu o budućem statusu Istočnog Timora 78,5 posto stanovništva glasalo je za nezavisnost od Džakarte, dok je svega 21 posto podržalo autonomiju pod indonezijskom upravom. Proindonezijske snage su potom izazvale sukobe u kojima je stradalo nekoliko stotina ljudi, a desetine hiljada napustile su glavni grad Dili.

2007. - Obavljena dženaza (ukop) Safetu Isovića u Sarajevu.

  • Šuman i Beneš

    Šuman i Beneš

    Foto: Arhiv


4. septembra:

973. - Rođen el-Biruni, perzijski naučnik i astronom.

1824. - Rođen Anton Brukner (Bruckner), austrijski kompozitor.

1913. - Rođen Kenzo Tange, japanski arhitekta, dobitnik Prickerove nagrade 1987. godine.

1917. - Rođen Henri Ford II (Henry), američki proizvođač automobila.

1949. - Rođen Dado Topić, hrvatski muzičar, kompozitor, tekstopisac, aranžer, gitarista i rok pjevač.

1981. - Rođena Bijonse Džizel Nouls-Karter (Beyoncé Giselle Knowles-Carter), poznatija samo kao Bijonse, američka pjevačica.

1981. - Rođen Dejvid Garet (David Christian Bongartz), njemačko-američki violinista.

1984. - Rođena Kamila Bordonaba Roldan (Camila), argentinska glumica, pjevačica i kompozitorka, najpoznatija po ulozi Marice u seriji ''Buntovnici'' i kao članica grupe ''Erreway''.

Na današnji dan:

1588. - Umro Robert Dadli, 1. grof od Lestera (Robert Dudley, 1st Earl of Leicester), engleski plemić i miljenik i blizak prijatelj kraljice Elizabete I.

1907. - Umro Edvard Grig (Edvard Grieg), norveški kompozitor, pijanista i dirigent.

1963. - Umro Rober Šuman (Schumann), francuski državnik i finansijski stručnjak.

2006. - Umro Stiv Irvin (Steve Irwin), australski zoolog, naturalista i televizijska zvijezda.

2006. - Umro Đakinto Faketi (Giacinto Facchetti), italijanski fudbaler i predsjednik Intera.

2018. - Umro Marijan Beneš, bh. bokser iz Banje Luke. Smatra se za jednog od najboljih jugoslavenskih boksera svih vremena. Poslije briljantne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine održanom u Beogradu, prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lakoj velter kategoriji 1979. godine. Beneš se povukao iz boksa 1983. godine, poslije teške povrede oka.

Više o temi Na današnji dan

NA DANAŠNJI DAN
Srušena Dolačka džamija u Banjoj Luci
NA DANAŠNJI DAN
Počeo Drugi svjetski rat
NA VRH

Podijeli članak na