SAZNAJEMO

Nova serija saslušanja zbog „mostarskog mulja“

Rezultati nove, tzv. neutralne analize rađene u Austriji još nisu poznati

Pročistač otpadnih voda: Šta će pokazati analize. Avaz

Piše: M. Smajkić

5.9.2019

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kao ni u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP), kako saznajemo, još nisu stavili tačku na slučaj „mostarskog mulja“.

Štaviše, nakon kratkog zastoja, zbog godišnjih odmora, u obje institucije provode se brojne aktivnosti radi rasvjetljavanja ovog slučaja, koji je prije nekoliko mjeseci uzdrmao mostarsku javnost, a nakon što je mulj s pročistača otpadnih voda odložen na deponiju Uborak.


Neutralna analiza

U tom mulju, prema analizi Federalnog agropedološkog zavoda, pronađene su opasne, kancerogene supstance.

Iako je početkom avgusta iz Federalne vlade iznesena informacija o tome da je analiza, koja je urađena u akreditiranom laboratoriju „Euroinspekt Croatiakontrola“ iz Hrvatske pokazala da je prisustvo piralena (PCB) daleko ispod dozvoljenih vrijednosti, iz FUZIP-a su za naš list potvrdili da će biti urađena tzv. neutralna analiza, i to u Austriji.

No, u Kantonalnom tužilaštvu, u kojem su formirali predmet u vezi s ovim slučajem, potvrđeno je da rezultati nove analize još nisu poznati.

U međuvremenu, u Tužilaštvu HNK, rečeno nam je, čekaju zbirni izvještaj iz FUZIP-a, koji će sadržavati sve zapisnike i druge informacije koje su tokom nadzora na deponiji, pročistaču otpadnih voda i drugim mjestima sačinili federalni inspektori.


Naložili istragu

- Od septembra počinjemo novu seriju saslušanja, od ponovnog saslušanja osoba protiv kojih smo naložili istragu do uposlenika Federalnog agropedološkog zavoda, „Vodovoda“, Gradske uprave, JP „Deponija“, JP „Parkovi“, u najkraćem svih onih koji su na bilo koji način bili involvirani u ovu priču - rečeno nam je u Tužilaštvu HNK.

Istraga protiv pet osoba

U Tužilaštvu su početkom jula naložili istragu protiv pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo iz oblasti onečišćenja okoliša. Kako smo pisali, riječ je o visokopozicioniranim osobama, tri iz „Vodovoda“, preduzeća koje je do 1. juna upravljalo postrojenjem,i dvije iz Gradske uprave Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.