OBNOVLJENO SUĐENJE

Počelo novo suđenje Lijanovićima i ostalima

Suđenje je obnovljeno nakon ukidanja prvostepene presude. Avaz

Avaz.ba

5.9.2019

Obnovljeno suđenje Jerku Ivankoviću Lijanoviću i ostalim optuženim za finansijski kriminal počelo je pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine. 

Suđenje je obnovljeno nakon ukidanja prvostepene presude kojom su Ivanković Lijanović i još osmero optuženih i tri firme osuđeni na blizu 53 godine zatvora, tri miliona maraka kazni, te oduzimanje više od deset miliona maraka nezakonito stečene koristi.

Tužilac Ismet Šuškić predložio je da se prihvate svi dokazi izvedeni u prvostepenom postupku. Odbrane su zatražile preslušavanje iskaza najbitnijih svjedoka i vještaka, te izvođenje pojedinih novih dokaza, javio je BIRN.

Odbrana Jerka Ivankovića Lijanovića u uvodnoj riječi je istakla da ne postoje formalni uvjeti za vođenje postupka, jer optuženi nikad nije ispitan na okolnosti iz dvije tačke optužnice.

- Većina dokaza Tužilaštva su nezakoniti. Većina se zasniva na izjavama policijskih službenika koje nisu potkrijepljene drugim dokazima - kazala je braniteljica Mirna Delalić.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen sa Slavom Ivankovićem Lijanovićem, Miloradom Bahiljem, Jozom Sliškovićem, Željkom Mikulićem, Draženkom Kvesićem, Mirjanom Šakotom, Mirkom Galićem, Miroslavom Čolakom, te firmama iz Širokog Brijega “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Na teret im je stavljen organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i poreznom utajom, te krivotvorenje ili uništavanje trgovačkih knjiga.

Odbrana Slave Ivankovića Lijanovića je u uvodnoj riječi iznijela iste prigovore kao i odbrana prvooptuženog. Branilac Esad Fejzagić je kao novi dokaz predložio određeni izvod iz banke s računa optuženog.

I drugi branioci istakli su da ne postoje formalnopravni razlozi ili da nisu ispunjeni uvjeti za vođenje ovog postupka. Sliškovićev branilac Rusmir Karkin napomenuo je da je njegov branjenik ranije već odgovarao za djela iz optužnice u prekršajnom postupku.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Senadin Begtašević kazao je da će u nastavku suđenja, zakazanom za 19. septembar, saopćiti odluku o prijedlozima za dokazni postupak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.