ALARMANTNO Sve više života ugašeno na najmodernijoj cesti u BiH

Za tri godine 800 nesreća na autoputu

Mišljenja struke su da nesavjesni vozači put A1 čine grobnicom

D. Pašalić

Česti udesi sa smrtnim posljedicama

Foto: Arhiv


Iako se radi o najmodernijem putu u BiH, na autoputu A1 od Zenice do Sarajeva, odnosno Hadžića, iz godine u godinu bilježi se sve veći broj nesreća. Tako se u posljednje tri godine dogodilo 800 nesreća. Budući da se broj stalno povećava, stručnjaci su mišljenja da nesavjesni vozači ovaj autoput čine grobnicom.

Direktan sudar

Alarmantan je podatak da je sve više nesreća i sa smrtnim ishodom, a javnost još pamti nesreću od 30. avgusta, kada je vozač Škode u Kaknju prešao u suprotan smjer, nastavio voziti i direktno se sudario sa BMW-om. Oba vozača su poginula.

Iz „Autocesta FBiH“ su kazali da je praktično na svakom naplatnom mjestu moguće otići u krivi smjer.

Ističu da na naplatnim mjestima postoje table za vođenje saobraćaja koje pokazuju za koje su smjerove namijenjene.

- Nigdje u svijetu nema rješenja koje će potpuno spriječiti ovu pojavu. U 2016. godini postavili smo 16 tabli "Stop pogrešan smjer" na petljama na autocesti, a na nekim mjestima dodatno poboljšali obilježavanje horizontalne signalizacije. Dodatna edukacija vozača na pravila korištenja autoceste sigurno bi doprinijela sprečavanju nesreća – kažu iz “Autocesta”.

Mirko Cvitanović, vještak saobraćajne struke, ističe da je najčešći uzrok nesreća, uprkos činjenici da se radi o novom putu, nedovoljna kontrola.

Dvije nesreće uzrokovane su vožnjom suprotnim smjerom na A1, na Sarajevskoj zaobilaznici i u Tičićima kod Kaknja.

  • Cvitanović: Potrebno veće prisustvo policije

    Cvitanović: Potrebno veće prisustvo policije

    Foto: Arhiv


Oduzimati vozila

- Nije autoput da se samo sagradi i ostavi vozačima na milost i nemilost. Potrebno je veće prisustvo policije, postrožiti kazne, postaviti kontrole, pokretne radare, oduzimati vozila. Zbog nesavjesnih vozača, svi putevi, pa i ovaj A1, postali su grobnice. Postao je najopasniji put u Evropi. Nešto se hitno mora učiniti i djelovati – smatra Cvitanović.

U ZDK izgubljena četiri života

Zabrinjava podatak da su samo na autoputu A1 koji prolazi kroz područje Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) od 2015. do 2019. godine izgubljena četiri života.

- Najčešći uzroci nesreća su neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola. Najviše nesreća zabilježeno je prošle godine, 133, dok se ove godine dogodila čak 71 saobraćajna nesreća – kaže Aldina Alić, portparol MUP-a.  

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na