ODLUKE

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta BiH 10. septembra

Parlament BiH: Hoće li biti sjednice. Avaz Arhiv

Piše: M. Aš./Avaz.ba

5.9.2019

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sazvao je za 10. septembar sjednicu Kolegija ovog doma.

Tom prilikom će se pokušati iznaći kompromis o zakazivanju redovne sjednice, s obzirom na to da od konstituiranja ovog tijela nije održana nijedna.    

Između ostalog, na dnevnom redu Kolegija su i Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu te Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut postavio je jutros pitanje predsjedavajućem tog doma Denisu Zvizdiću zašto još ne saziva sjednice iako je preuzeo tu dužnost prije mjesec.

Kako je naveo Arnaut, čak 30 prijedloga zakona čeka pokretanje procedure te su poslanici uputili brojne inicijative, a i mnogo međunarodnih ugovora čeka saglasnost za ratifikaciju.

- Prihvatajući dužnost člana Kolegija, a sada i predsjedavajućeg, osim brojnih prava i privilegija, preuzeli ste i navedene obaveze. S obzirom na to da iste ne izvršavate, Dom nije u mogućnosti donositi zakone, uključujući drastično smanjenje otpremnina, olakšavanje naplate alimentacija, ili smanjenja činovničkih opterećenja na kandidate za rad u državnoj službi - naveo je Arnaut neke od zakona čiji je predlagač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.