SARAJEVO

Huremović: Danas prestajemo biti nevidljivi

Povorka dala snagu i nadu LGBT osobama da se može desiti promjena

Piše: A. Hurić / vaz.ba

8.9.2019

Uzvikujući "Ponos", danas je pred okupljene učesnike Povorke ponosa u Sarajevu izašla Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Povorke ponosa.

- Danas više nego ikada dosad mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne osobe prestajemo biti nevidljive - rekla je Huremović.

Ona je istakla da će se LGBT osobe hrabro boriti za svoje živote, napomenuvši kako se susreću s brojnim problemima zbog svog opredjeljenja.

- Naša svakodnevica je toliko nevidljiva da nas često i porodice ignoriraju, često i još gore ako smo vidljivi. Nad nama se vrši nasilje, tjeraju da šutimo i da ne budemo to što jesmo. Zaključavaju nas u kuću, istjeruju iz nje. Oduzimaju nam lične dokumente. U školi ili na fakultetu ne možemo da kažemo koga volimo niti se smijemo zalagati za prava LGBTIQ osoba zato što profesori i profesorice javno ističu mržnju - kazala je Huremović.

Ona je napomenula i kako su svjesni da povorka neće promijeniti svijest te da postoji mnogo osoba koje svojim najbližima neće moći reći ko su, ali im daje snagu i nadu da se može desiti promjena.

- Neka se sloboda i ljubav šire. To je naš san. San bez nasilja. Imamo hrabrost da se borimo za naše živote, u ime ljubavi, u ime mira, u ime slobode - poručila je Huremović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.