KOLEGIJ Bez dogovora o zasjedanju Parlamenta

Radmanović: Sjednica Predstavničkog doma PSBiH tek kada se imenuje predsjedavajući Vijeća ministara

Za sada uvjeti nisu ispunjeni

Srna

Nebojša Radmanović

Foto: Arhiv


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da je za nastavak rada ovog doma potrebno prvo da Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i da počne s radom Komisija za izbor Vijeća ministara.

Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma, za koju je rekao da je bila vrlo korektna, Radmanović je potvrdio da nije postignut dogovor u vezi s nastavkom rada ovog parlamentarnog doma i da su svi ostali otprilike na ranijim pozicijama.

Radmanović se saglasio sa stavom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića da Parlament treba da počne raditi, ističući da se prethodno moraju ispoštovati ranije dogovorene stvari.

- I dalje SNSD i srpski klub, a ja njih ovdje predstavljam, misle da je potrebno da počne raditi Komisija za izbor Vijeća ministara, i to nakon imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara u Predsjedništvu, nakon čega možemo pristupiti svim ostalim poslovima u Parlamentu - rekao je Radmanović.

On je podsjetio da za sada ti uvjeti nisu ispunjeni i da zbog toga nema sjednica Kolegija, odnosno nema konsenzusa u Kolegiju Predstavničkog doma.

- Dogovorili smo se da nastavimo saradnju u Kolegiju i saradnju s Kolegijem Doma naroda da bismo pronašli neka rješenja da krenemo dalje raditi - naveo je Radmanović, ističući da je BiH potrebno da se radi, ali da je potreban i dogovor na ravnopravnoj osnovi svih.

Izrazivši nadu da će se u tome uspjeti, Radmanović je odbacio Zvizdićev prijedlog da se u Predstavničkom domu formiraju dvije komisije neophodne za usvajanje budžeta BiH i odobravanje finansijskih sporazuma vrijednih oko milijardu eura.

- Iz Predsjedništva je došao prijedlog budžeta, istina, on je došao preglasavanjem, i tačno je da stoji u proceduri jedan broj sporazuma koji moraju proći i Predstavnički i Dom naroda, i Predsjedništvo još jednom, da bi se realizirala određena investiciona sredstva - rekao je Radmanović.

Navodeći da razumije one koji zagovaraju formiranje samo dvije komisije, Radmanović je poručio da nije moguće raditi preko reda.

- Prvo mora Predsjedništvo imenovati predsjedavajućeg, mora početi raditi Komisija za izbor Vijeća ministara i odmah sve ostalo možemo završavati dan za danom, sjednicu za sjednicom - zaključio je Radmanović.

NA VRH

Podijeli članak na