LIČNOST DANA

Nedžad Agić: Promocija BiH na biciklu

Biciklizam odabrao jer se tako osjeća slobodnim tokom putovanja

Agić: Prijeđene hiljade kilometara. D. Jurišić

Piše: D.J.

11.9.2019

Zeničanin Nedžad Agić, iako profesionalno zaposlen u zaštitarskoj firmi, široj javnosti poznat je po brojnim putovanjima na omiljenom prijevoznom sredstvu, biciklu. Proteklih je godina više puta prelazio put od 320 kilometara od Zenice prema Dubrovniku radi obilježavanja potpisivanja Povelje Kulina bana. Rado viđen gost tim je prilikama svojim domaćinima iz Državnog arhiva RH u Dubrovniku uručivao brojne poklone: repliku Kule na Gorici kod Zenice, zatim rukotvorine žena iz Eko-etno arheološkog udruženja "Kula Gorica“ te pisma đaka zeničkih osnovnih škola pisana bosančicom.

Uslijedila su putovanja prema Albaniji, Crnoj Gori, Vukovaru, a posljednje u nizu je dugo 326 kilometara do mađarskog sela Haršanj, gdje se nalazi vojno groblje na kojem je pokopano 487 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti, pripadnika Druge bh. regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta, koji su stradali u Prvom svjetskom ratu tokom bitke na Monte Meleti 7. juna 1916. godine.

Kaže da je biciklizam odabrao jer se tako osjeća slobodnim tokom putovanja. Agić je rođen u Zenici 6. mart 1965. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.