SARAJEVO

Džaferović primio delegaciju VKBI-ja

Sa sastanka u Sarajevu. Predsjedništvo BiH

Fena

12.9.2019

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović postigli su visok stepen saglasnosti o bitnim pitanjima temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka, saopćeno je iz VKBI-ja.   

Džaferović je, s članovima svog kabineta, primio delegaciju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, s predsjednikom Vijeća Nedžadom Mulabegovićem na čelu.

Džaferović informirao je delegaciju VKBI-ja o aktuelnoj političkoj situaciji, s posebnim akcentom na proces formiranja vlasti u BiH i konteksta euroatlantskih integracija i vladavine prava, koje su strateški interes naše domovine i svih građana, a koje u suštinskim strateškim opredjeljenjima trasiraju dugoročnu poziciju i položaj BiH u ovom stoljeću – navodi se u saopćenju.

Predsjednik Vijeća Nedžad Mulabegović iskazao je punu podršku odlukama koje imaju za cilj prijem Bosne i Hercegovine u EU i NATO, što su i opredjeljenja koja su iskazana stavovima Skupštine VKBI-ja.

Informirao je Džaferovića o bitnim aktivnostima i projektima Vijeća, s posebnim akcentom na izradu enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika autora prof. dr. Dževada Jahića, Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća koje je uspostavljeno od strane VKBI-ja, Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz Srbije, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Koordinaciji županijskih vijeća u Hrvatskoj i prijemu Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije koje će biti obavljeno na sjednici Ureda koja je planirana u Skoplju koncem septembra.

Mulabegović je informirao Džaferovića o aktivnostima koje VKBI, BZK ''Preporod'', MDD ''Merhamet'' i Bošnjački Institut poduzimaju s potpredsjednikom RS Ramizom Salkićem, a koje se odnose na razmatranje statusa i položaja Bošnjaka u tom entitetu.

Mulabegović je apostrofirao potrebu za sinergijskim djelovanjem funkcionera na svim nivoima vlasti u BiH iz reda bošnjačkog naroda, s VKBI-jem i BZK ''Preporod'', posebno u vezi kapitalnih projekata kao što su izrada enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika i Edicije bošnjačke književnosti u 100 knjiga, koji definiraju i zaokružuju temeljne elemente nacionalnog identiteta Bošnjaka u matičnoj državi Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je da ova pitanja trebaju biti tačke okupljanja svih bosanskih i bošnjačkih političkih i društvenih snaga te da rješavanje institucionalnog pitanja temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka niti u jednom segmentu ne mogu i ne smiju biti konfrontirani s onim što jeste društvena raznolikost i uloga države BiH i njenih institucija.

Delegacija Vijeća nastavit će sa susretima sa svim značajnim političkim strankama bošnjačke i bosanske provenijencije, kako bi definirali najmanji zajednički sadržilac o bitnim pitanjima za budućnost BiH, kao i pozicije i statusnih pitanja Bošnjaka u BiH,  ali i u domovinskim zemljama.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović istaknuo je podršku platformi i projektima koje je delegacija VKBI-ja prezentirala i napomenuo da u ličnom kapacitetu člana Predsjedništva BiH i njegov kabinet stoje na raspolaganju u cilju podrške i realizacije prezentiranih projekata i aktivnosti – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću VKBI-ja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.