BANJA LUKA

Crnadak - Golić: Jaki argumenti BiH protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Ministrica Golić je, također, još jednom apelirala na vlasti Hrvatske da promijene odluku

Igor Crnadak: Svi ćemo zajedno raditi. Arhiv

Fena

17.9.2019

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra da naša zemlja ima čvrste argumente i detaljno obrazloženje protiv najave Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško na samoj granici s BiH, u blizini općine Bosanski Novi. 

Nakon razgovora u Banjoj Luci s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić o problemu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, Crnadak je rekao da su svi nivoi vlasti u BiH zajedno radili s ciljem da se spriječi odlaganje otpada na toj lokaciji.

On će predvoditi delegaciju BiH na 53. generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču, na kojoj će još jednom biti skrenuta pažnja na najavu Republike Hrvatske o skladištenju otpada iz Nuklearne elektrane Krško u kasarni Čerkezovac.

Predstavit će, kaže, sve ono što je rađeno u protekle četiri godine.

- U prilici smo ponuditi čvrste argumente i činjenice u našu korist i vrlo konkretno obrazloženje zašto to odlagalište ne treba biti na Trgovskoj gori, gdje će ugroziti stotine hiljada ljudi - rekao Crnadak.

Najavio je razgovore s ministrima vanjskih poslova iz Hrvatske i Slovenije, kao i generalnim sekretarom IAEA da bi ukazalo na ovaj problem.

- BiH mora ići do kraja i iskoristiti sve raspoložive mogućnosti i mjere da pokušava da spriječi tu odluku Hrvatske - rekao je on.

Ministrica Golić je, također, još jednom apelirala na vlasti Hrvatske da promijene odluku i odaberu neku drugu od sedam lokacija koje su bile predviđene ranijim dokumentima za odlaganje tog otpada.

- Najbolja im je lokacija mjesto Vrbine, koje predlaže Slovenija, uz Nuklearnu elektranu Krško - rekla je Golić.

Upoznala je Crnatka s dosadašnjim koracima, među kojima je i odluka Vlade RS da proglasi Park prirode ''Una'', koji graniči s Nacionalnim parkom ''Una'' u Federaciji, čime je cijeli njen tok zaštićen.

To je, kaže, još jedan od mehanizama u borbi BiH protiv najava Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj gori.

Podsjetila je da 27. septembra biti održan protest građana, a očekuju se ne samo predstavnici općina u slivu rijeke Une već i nekih općina iz Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.