SASTANAK Bevanda primio Džuvela

Od formiranja nove vlasti zavisi i saradnja s MMF-om

Ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM

Sl. M. / Avaz.ba

Bevanda primio Džula

Foto: Ministarstvo finansija BiH


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Endrua Džula (Andrew Jewel), s kojim je govorio o mogućnostima buduće saradnje.

Ministar Bevanda poželio je Džula dobrodošlicu i obećao podršku u njegovom budućem radu na novoj dužnosti koju je u avgustu preuzeo od bivšeg rezidentnog predstavnika MMF-a Franciska Parodija (Francisco).

Na sastanku je konstatirano da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH iako je od općih izbora prošlo skoro godinu te je ponovo istaknuto da konkretna saradnja s MMF-om čeka novu vlast.

Ministar Bevanda informirao je Džula da je Vijeće ministara do sada usvojilo tri kvartalne odluke o privremenom finansiranju te da je budžet za ovu godinu u Parlamentarnoj skupštini BiH nakon što ga je u avgustu većinom glasova usvojilo Predsjedništvo BiH.

Govoreći o manjkavostima privremenog finansiranja koje onemogućava kapitalna ulaganja, ministar Bevanda ocijenio je da bi najbolje rješenje bilo da budžet za 2019. godinu što prije usvoje poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Bevanda naglasio je da Ministarstvo finansija i trezora BiH profesionalno obavlja svoje poslove i poštuje zakonske rokove te da se servisiranje vanjskog duga vrši u skladu s otplatnom planu i uredno se finansiraju institucije BiH, a u toku su i konsultacije s budžetskim korisnicima za 2020. godine.

Sagovornici su se složili da će razgovori o budućoj saradnji biti mnogo konkretniji nakon što se okonča proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM, ali je on prekinut 2018. godine. 

NA VRH

Podijeli članak na