IMENOVANJA

Mišljenje Ustavnog suda FBiH: Kandidati za sudije i doktori pravnih nauka, uvrstite ih na konačnu listu

Ustavni sud Federacije se sastoji od devet sudija, od kojih su najmanje po dva iz reda sva tri konstitutivna naroda i jedan iz reda ostalih

Ustavni sud FBiH. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

17.9.2019

Iz Ustavnog suda FBiH danas su odgovorili VSTV-u BiH na predloženu listu kandidata za nove sudije ove pravosudne institucije.

VSTV je, podsjećamo, poslao Ustavnom sudu FBiH listu od 22 imena, od čega je šest kandidata s odličnim ocjenama. Prema proceduri, zatraženo je mišljenje Ustavnog suda prije nego što konačna lista s tri imena bude poslana na imenovanje predsjedniku Federacije.

- Nakon analize podataka koje ste dostavili za sve kandidate, u smislu naprijed navedenog, utvrdili smo da prema raspoloživim podacima na listi ima kandidata koji su doktori pravnih nauka s relevantnim dosadašnjim radnim iskustvom i dugogodišnjih sudija Vrhovnog suda. Stoga smo stava da ti kandidati trebaju biti uvršteni u Vašu listu konačnih prijedloga, uz napomenu da se ne protivimo stavljanju na konačnu listu i drugih kandidata koji se nalaze na listi koju ste nam dostavili – kaže se u mišljenju o kandidatima koje je upućeno predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji.

Ustavni sud Federacije se sastoji od devet sudija, od kojih su najmanje po dva iz reda sva tri konstitutivna naroda i jedan iz reda ostalih.

- Trenutno je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine popunjen s pet sudija, od kojih je jedan sudija iz reda bošnjačkog konstitutivnog naroda, dvoje sudija iz reda hrvatskog konstitutivnog naroda, jedan sudija iz reda srpskog konstitutivnog naroda i jedan sudija iz reda ostalih. Stoga je nužno i neophodno u najhitnijem roku popuniti sastav Suda na način da najmanje po jedan sudija bude pripadnik bošnjačkog i srpskog konstitutivnog naroda. S obzirom na proceduru izbora za tri sudijske pozicije po ovom konkursu, a podsjećamo Vas i urgiramo hitno postupanje po našem zahtjevu za popunu još jedne sudijske pozicije koju smo pokrenuli u julu ove godine – kažu iz Ustavnog suda FBiH.

Podsjećamo, VSTV je usvojio prije dvije sedmice listu za nove sudije na kojem se nalaze 22 kandidata. No, njih šest je ostvarilo odlične rezultate. Riječ je o Moniki Mijić, tužiocu Dubravku Čampari, Ajši Softić, Seni Uzunović, Ljubomiru Ožegoviću i Melihi Mujezinović-Katana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.