IMENOVANJA

VSTV sutra utvrđuje prijedlog kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH

Članovi VSTV-a BiH trebali bi se, između ostalog, očitovati o članstvu u radnim tijelima ovog regulatornog tijela

A. J. / Fena

Kandidati za funkcije bit će u prilici da se obrate članovima VSTV-a

Foto: Arhiv


Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Heregovine zakazalo je za srijedu, 24. februara, vanrednu sjednicu u čijem je fokusu imenovanje nositelja pravosudnih funkcija.

Između ostalog, planirano je utvrđivanje prijedloga kandidata za Ustavni sud Federacije BiH, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH.

Nadalje, očekuje se imenovanje - predsjednika Općinskog suda u Visokom, Općinskog suda u Žepču, Općinskog suda u Kaknju, Općinskog suda u Goraždu, Općinskog suda u Kiseljaku, Općinskog suda u Livnu i predsjednika Općinskog suda u Travniku, te glavnog tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Zapadnohercegovačkog kantona, kao i sudije Vrhovnog suda FBiH.

Istovremeno, trebali bi biti imenovani – predsjednici Osnovnog suda u Bosanskoj Dubici, Osnovnog suda u Trebinju, Osnovnog suda u Višegradu i predsjednika Osnovnog suda u Tesliću, te vršioc dužnosti predsjednika Okružnog suda u Doboju.

Kako je to uobičajeno, kandidati za spomenute funkcije bit će u prilici da se obrate članovima VSTV-a i ukratko iznesu temeljne odrednice vlastitog djelovanja.

Prema predloženom dnevnom redu, članovi VSTV-a BiH trebali bi se, između ostalog, očitovati o članstvu u radnim tijelima ovog regulatornog tijela, kao i izboru članova Vijeća koji će vršiti strateški nadzor nad Projektom unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužitelja u Bosni i Hercegovini – treća faza (ICEA III).                                                    

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na