SARAJEVO

Ko će biti nove sudije Ustavnog suda FBiH

Vijeće prije slanja liste mora uvažiti i mišljenje Ustavnog suda FBiH na predložene kandidate

Monika Mijić. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

25.9.2019

Članovi VSTV-a na današnjoj sjednici u Sarajevu trebali bi usvojiti konačnu listu kandidata za nove sudije Ustavnog suda Federacije. 

Vijeće prije slanja liste mora uvažiti i mišljenje Ustavnog suda FBiH na predložene kandidate.

Podsjećamo, VSTV je usvojio prije dvije sedmice listu za nove sudije na kojem se nalaze 22 kandidata. No, njih šest je ostvarilo odlične rezultate. 

Riječ je o Moniki Mijić, tužiocu Dubravku Čampari, Ajši Softić, Seni Uzunović, Ljubomiru Ožegoviću i Melihi Mujezinović-Katani.

Trenutno je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine popunjen s pet sudija, od kojih je jedan iz reda bošnjačkog konstitutivnog naroda, dvoje sudija iz reda hrvatskog konstitutivnog naroda, jedan sudija iz reda srpskog konstitutivnog naroda i jedan sudija iz reda ostalih.

Stoga je nužno i neophodno, kako je navedeno iz ove institucije, u hitnom roku popuniti sastav Suda na način da najmanje po jedan sudija bude pripadnik bošnjačkog i srpskog konstitutivnog naroda.

- S obzirom na proceduru izbora za tri sudijske pozicije po ovom konkursu, a podsjećamo vas i urgiramo hitno postupanje po našem zahtjevu za popunu još jedne sudijske pozicije koju smo pokrenuli u julu ove godine – rečeno je iz Ustavnog suda FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.