NA LICU MJESTA

Užas: Kurbansko meso zakopavali na deponiji smeća!

Meso je prenoćilo u hladnjači u Gorici, da bi sutradan odmah bilo prebačeno u hladnjaču u Žepče

D. Pašalić / Avaz.ba

18.9.2019

Kantonalna inspekcija jučer u Domu za stara lica - Avaz
Inspektore zanimala dokumentacija o kurbanskom mesu - Avaz
Lokacija Mošćanice gdje je zakopano kurbansko meso - Avaz
Kurbansko meso zakopano na deponiji smeća - Avaz
Dvije tone zakopane na deponiji a tona i po bačeno u rijeku - Avaz
+4

Nakon pisanja “Dnevnog avaza” da je ljudskom greškom, odnosno odlukom direktora Kemala Efendića Javna ustanova Dom za stara lica Zenica izgubila tone kurbanskog mesa, koje je kasnije neadekvatno zbrinuto, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) jučer je češljala ovu ustanovu.

Naime, veterinarski inspektori provjeravaju šta se dogodilo s doniranim kurbanskim mesom te utvrđuju koliko se, zapravo, mesa pokvarilo. Također, inspekcija istražuje i na koji način je, kao i gdje pokvareno meso zbrinuto.

S druge strane, kako saznajemo, cijeli slučaj provjerava i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona. Iako je prvobitno objavljeno da se radi o dvije, nažalost, direktoru Efendiću ucrvalo se 3,5 tona mesa.

- Meso je prenoćilo u hladnjači u Gorici, da bi sutradan odmah bilo prebačeno u hladnjaču u Žepče. Međutim, u međuvremenu se ucrvalo. Tona mesa je bačena u rijeku kod Žepča, a dvije i po tone su zakopane negdje kod Mošćanice – tvrdi naš sagovornik (identitet poznat redakciji).

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je jučer lokalitet Mošćanice, gdje smo pronašli lokaciju na kojoj je animalni otpad neadekvatno zbrinut. Dok smo se vozili lošim i makadamskim putem, prolazeći pored nekadašnje Streljane na Mošćanici, zavučenim i nepristupačnim terenom, zapitali smo se kako je nakon toliko prolazaka donirano vozilo Hitne pomoći, kojim se prevozilo ucrvano meso, na kraju ostalo ispravno. 

Pored štete pričinjene usljed pokvarenog mesa, koja se procjenjuje na oko 40.000 KM, za potrebe sakrivanja mesa potrošene su i ogromne količine goriva, amortizacija vozila... 

Inače, javnost je ostala zgrožena ovim slučajem, posebno jer se radi o donacijama kurbana ljudi, Islamske zajednice, Zelenog polumjeseca...

Valja istaći da je direktor Efendić bio član Upravnog odbora Doma za stara lica, koji je upravo i izglasao njega za direktora. Zbog skandala koji potresa zenički dom, direktor Efendić do objave ovog teksta nije odgovorio na naš upit.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.