POLITIKA

Državni ministri o povećanom prilivu migranata

Materijale čine informacije sa sveobuhvatnim planom mjera i aktivnosti radi rješavanja ovog problema

Ilustracija. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

19.9.2019

Državni ministri danas će na sjednici Vijaća ministara BiH razmatrati materijale ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

Materijale čine informacije sa sveobuhvatnim planom mjera i aktivnosti radi rješavanja problema povećanog priliva migranata u BiH i o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH za juni, juli i avgust ove godine, te Prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice. 

Pred ministrima će se naći i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu za Projekat rehabilitacije puteva u manjem bh. entitetu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu je i više nacrta odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, kao što su Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH-Crna Gora za 2017. godinu između EU, BiH i Vlade Crne Gore, Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o zračnom saobraćaju između i izvan njihovih teritorija, te Nacrt odluke o ratifikaciji Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između BiH, Crne Gore i Srbije.

Na dnevnom redu nalazi se i nacrt sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji mostova na granici, a na prijedlog ministarstva sigurnosti BiH bit će razmatran i nacrt sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnose na Sporazum u oblasti odbrambene industrije. 

Ministri će danas, pored ostalog, razmatrati i informaciju o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. jun, informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve za period januar-jun, te izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za isti period, čiji je predlagač Ministarstvo finansija BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.