NAJSKUPLJI U REGIONU

U Beogradu soba prve kategorije 37 KM, u Sarajevu četvrte 110 maraka

U ovom trenutku u Beogradu je najviše studenata iz Užica, Čačka, Smedereva, Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Sjenice, kaže direktor Studentskog centra iz Beograda

Studenti u Sarajevu studentske sobe najskuplje plaćaju u regionu. Arhiv

Piše: D. Bašić / Avaz. ba

22.9.2019

Brojni studenti će za mjesec spakovati kofere i napustiti svoje domove, roditelje, braću i sestre, prijatelje, ljubavi i krenuti u neki novi život. Moraju rješavati izazovne, ali i zahtjevne zadaće, u dilemu su kako osigurati ne samo stanovanje već i hranu, pa se veliki broj njih odlučuje na cimersko stanovanje u studentskim sobama.


Banja Luka najjeftinija u BiH

Život u studentskom domu ima svoja pravila i zakonitosti, prednosti i nedostatke. Okruženi ste ljudima slične dobi koji dijele slične probleme i osjećanja. Istražili smo i uporedili cijene studentskog smještaja u domovima u Sarajevu s onima u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Banjoj Luci i Mostaru. 

Cijene smještaja u studentskim centrima širom Bosne i Hercegovine formiraju se prema raznim kriterijima. U Federaciji to, uglavnom, zavisi od subvencija kantona iz kojih studenti dolaze, dok se posljednjih godina u RS cijene smještaja za studente u studentskim domovima ne mijenjaju.

Prema svim podacima, najjeftiniji smještaj u BiH je u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci. Cijena u prvom i drugom paviljonu u dvokrevetnim sobama je 25 maraka, dok je u trokrevetnim za pet maraka jeftinije. Studenti koji se odluče na studiranje u Banjoj Luci u četvrtom paviljonu domova morat će platiti 75 KM za dvokrevetnu sobu, a za trokrevetnu 65 maraka.

U Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru, koji slovi kao najmoderniji i najopremljeniji u BiH, svake godine zbrine se skoro 400 studenata.


Cijene ovise o kategoriji

Anita Glibić, portparol Studentskog centra, kazala je da je još u julu primljeno 260 studenata starijih godina, a da je konkurs za brucoše još u toku.

- Kada je riječ o području iz kojeg studenti dolaze, naravno, BiH prednjači i mi smo prezadovoljni odzivom. Jer, u javnosti se priča o nekakvom padu studenata na Sveučilištu u Mostaru, međutim, mi to, zaista, nismo osjetili. Sve sobe u Centru imaju priključak na internet, vlastite sanitarne čvorove, Wi-Fi, grijanje i toplu vodu 24 sata dnevno - kazala je Glibić.

Studenti koji se odluče za stanovanje u ovom centru smještaj plaćaju 159 maraka te, kako kaže, menadžment ovog centra godinama nije mijenjao cijenu, bez obzira što sve znatno poskupljuje jer, kako kažu, to bi bio udar na bh. mladost.

Međutim, studenti u Sarajevu studentske sobe najskuplje plaćaju u regionu, s obzirom na to da za jednokrevetnu sobu prve kategorije moraju izdvojiti i do 220 maraka, a za sobu sa zajedničkim kupatilom 110 KM. Potrebno je oko 150 KM mjesečno za prosječan smještaj i dva obroka. Studenti u glavnom gradu BiH moraju izdvojiti 110 KM za sobe četvrte kategorije sa zajedničkim kupatilom.

Daleko je jeftinije u Beogradu. Cijene, naravno, ovise o kategoriji i broju studenata u sobi, pa 17 KM (1.020 dinara) košta smještaj u četverokrevetnoj sobi, a jednokrevetna je oko 37 KM (2.230 dinara) mjesečno.

- Svi stanari studentskih domova, osim smještaja, ostvaruju pravo i na ishranu u studentskim restoranima. S obzirom na to da je smještaj u studentskim domovima najpovoljniji, studenti nam pristižu iz svih krajeva. U ovom trenutku u studentskim domovima u Beogradu je najviše studenata iz Užica, Čačka, Smedereva, Kraljeva, Kruševca, Novog Pazara, Sjenice… Što se tiče studenata iz regiona, najviše ih je iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a manje iz Makedonije i Hrvatske – kazao je za “Avaz” direktor Studentskog centra „Beograd“.


Ljubljana: U cijenu uključeno parking mjesto

Svi stanari studentskih domova, osim smještaja, imaju pravo i na ishranu u studentskim restoranima po povoljnim cijenama. Doručak je oko 0,67 KM, ručak 1,20 KM, večera manje od marke.

Oni koji se odluče za studentski život u Zagrebu za jednokrevetnu sobu prve kategorije izdvojit će oko 175 KM (700 kuna), što je jeftinije od studentskih soba u Ljubljani. Cijene smještaja se kreću od 300 do 500 KM.

U Ljubljani je veoma teško osigurati smještaj u domu, čak i za domaće studente. U cijenu sobe uključeni su troškovi održavanja, struja i voda, korištenje mašine za pranje i sušenje veša, internet, a negdje i parking mjesto.

Studenti s poteškoćama u razvoju

U Studentskom centru u Banjoj Luci na raspolaganju imaju 1.300 kreveta. Paviljoni jedan i dva raspolažu sa 200 trokrevetnih i 80 dvokrevetnih soba, dok paviljon tri ima 148 soba namijenjenih redovnim studentima i još 66 kreveta koji su predviđeni za studente na master studiju i studente s poteškoćama u razvoju. 


Sporski tereni, TV sale...

Direktor Studentskog centra u Beogradu istakao je da su u cijenu stanarine uključeni struja, voda, grijanje. 

- Objekte održavaju higijeničarke i domari koji su za hitne intervencije dostupni 24 sata. Studenti u sobama imaju pristup internetu, a u studentskim domovima postoje i čitaonice, fotokopirnice, prodavnice mješovite robe, TV sale, teretane, sportski tereni – istakao je direktor.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.