RADOVI Izgrađen spojni put

Gužve na olimpijskoj planini Bjelašnici postaju prošlost

Ukupna dužina ceste je skoro 2.200 metara

S. Š. / Avaz.ba
21.09.2019 09:17

Ukupna dužina spojnog puta je skoro 2.200 metara

Foto: Press centar Jahorina

Gužve na Bjelašnici, ponajviše na Babinom dolu, koje su ranije ostajale u lošem sjećanju posjetiocima ove olimpijske planine, trebale bi od ove zimske sezone postati stvar prošlosti.

Gradnjom spojnog puta Hotel "Maršal" - Donja Grkarica stvoreni su uvjeti da se saobraćaj na Bjelašnici odvija jednosmjerno od Gornje Grkarice, Babina dola do Donje Grkarice.  Ukupna dužina spojnog puta je skoro 2.200 metara. 

Na ovaj način će se izbjeći gužve u samom centru olimpijske planine, pogotovo u dane vikenda i praznika.

S obzirom na to da je u toku i gradnja podzemne garaže, koja će imati kapacitet od 100 mjesta, treba očekivati značajno bolje uvjete tokom ove ski-sezone na Bjelašnici

Spomenuta saobraćajnica povezuje dva regionalna puta, i to Gornja Grkarica - Pendičići i Gornja Grkarica - Šabići - Sinanovići - Argud.

Teretni saobraćaj će se, također, usmjeravati pravcem Hotel "Maršal" – Donja Grkarica - Gornja Grkarica i obratno, što će dodatno olakšati saobraćanje. 

Izvođač radova na ovom putu je MGBH d.o.o. Sarajevo, a nadzor provodi Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Ukupna ulaganja u ove svrhe tokom 2019. iznose skoro 910.000 KM.

Inače, na području Trnova u ovoj godini radi se na više od deset projekata, ukupne vrijednosti od tri miliona KM.

Iz Općine Trnovo potvrdili su da privode kraju aktivnosti koje su planirali za ovu godinu te da će u dobroj saradnji s višim nivoima vlasti uspjeti napraviti ono što nismo imali u prethodnim godinama kad je u pitanju priprema za zimsku sezonu.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta izjavio je prilikom nedavne posjete da je napravljeno dosta, ali će biti napravljeno još do kraja ove građevinske sezone kad je u pitanju općina Trnovo.

Komentari

NA VRH