SJEĆANJE

Organiziran 21. pohod „Stazama branilaca Maglaja“

Ovogodišnji pohod okupio više od 400 učesnika

Učesnici pohoda. N. Br.

N. Br.

21.9.2019

Planinarski pohod "Stazama branilaca Maglaja" jedan je od sadržaja tradicionalne manifestacije "Septembarski dani otpora '92 - '95", koju ove godine organizira Jedinstvena organizacija boraca "Unija veterana" Maglaj. 

Pohod već 21 godinu vrlo uspješno organizira Planinarsko skijaško društvo „Smajlovac“ Maglaj. Manifestacijom se od zaborava čuvaju sjećanja na ratni put i herojstva pripadnika 327. viteške brdske brigade. Na pohodu se ove godine okupilo više od 400 učesnika. 

Pored građana i mladih, učenika osnovnih i srednjih škola, pohodu su se odazvali i planinari iz 22 planinarska društva: „Drenik“ Živinice, „Bjelašnica“ Sarajevo, „Goran“, Gornji Vakuf/Uskoplje, „Bobovac“ Kakanj, „Visočica“ Visoko, „Tajan“, „Tvrtkovac“, „Mladost“, „Željezara“, „Čolan“ i „Vedro“ Zenica, „Zmajevac“ Tešanj, „Kalin“ Bugojno, „Svatovac“ Lukavac, „Poštar“ Tuzla i drugi. 

- Kada se mi, planinari, bilo gdje okupimo, to je svojevrsna razmjena dobre energije, radosti, susreta, lijepih razgovora - rekao nam je Ahmed Bjelopoljak, član PD „Bobovac“ Kakanj. 

- Drago mi je da vidimo stare znance, planinare koji godinama učestvuju u pohodu. Od vas očekujem da iz Maglaja, kao i svake godine, ponesete lijepe uspomene i da nam dođete i naredne godine - poručio je Vahdet Hajdić, predsjednik JOB-a „Unija veterana“ Maglaj. 

Učesnice pohoda pozdravio je i Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik. 

- Želim da vam pohod bude lagan, a druženje lijepo - kazao je načelnik. 

Prije pohoda, cvijeće je položeno na centralno spomen-obilježje šehidima - poginulim braniocima i civilnim žrtavama rata u Parku ljiljana. Staza planinarskog pohoda ove godine vodi od Starog grada i Trga Alije Izetbegovića preko Trnove, Kule, Lovačke kuće do Spahića gaja, gdje je održan čas historije. U Planinarskom domu na Ošvama učesnici će u popodnevnim satima nastaviti druženje uz tradicionalni planinarski grah, pjesmu i veselje.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.