ODLUKA Nisu ispunjene zakonske pretpostavke

Sud zvanično saopćio: Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj

"Avaz" ekskluzivno još krajem avgusta najavio ovakav epilog

Al. Ti. / Avaz.ba
23.09.2019 16:12

Mamić ostaje u BiH

Foto: Arhiv

Kako je "Avaz" ekskluzivno najavio još krajem avgusta, Zdravko Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj.

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravosnažnu odluku prema kojoj Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj zato što za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, saopćeno je danas iz ove institucije.

Rješenjem Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta 2019. godine utvrđeno je da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potraživanog Zdravka Mamića, a potvrdilo ga je Vijeće Apelacijskog odjeljenja Odjela III za opći kriminal.

Saopćenje Suda BiH prenosimo u cijelosti:

- Vijeće Apelacijskog odjeljenja Odjela III za opći kriminal, u postupku po zamolnici pravosudnih organa Republike Hrvatske od 11. juna 2019. godine, za izručenje potraživanog Zdravka Mamića u cilju vođenja krivičnog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici koja potraživanog tereti za počinjenje krivičnog djela zločinačko udruženje, opisano i kažnjivo po članu 328. stav 1. KZ R. Hrvatske, krivičnog djela zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenog u zločinačkom udruženju iz člana 246. stav 1. i 2. u vezi s članom 329. stav 1. tačka 4. KZ R. Hrvatske, krivičnog djela zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja iz člana 246. stav 1. i 2. u vezi s članom 329. stav 1. tačka 4. u vezi s članom 52. KZ R. Hrvatske, a sve u vezi s članom 51. KZ R. Hrvatske, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje potraživanog u smislu člana 45. stav 1. u vezi sa članom 40. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, donijelo je rješenje kojim je potvrđeno rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta 2019. godine.

Rješenjem Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta 2019. godine utvrđeno je da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potraživanog Zdravka Mamića. Analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uvjetima, prvostepeni sud utvrdio je da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje vlastitog državljanina s obzirom na to da krivično djelo za koje se potraživani potražuje, nije propisano kao krivično djelo krivičnopravnim zakonodavstvom BiH - navodi se u saopćenju Suda Bosne i Hercegovine.

Komentari

NA VRH