SAZNAJEMO

Zapečaćeni bazeni u Tičićima kod Kaknja: Inspekcija stala ukraj ilegalnom biznisu s termalnom vodom

Izrečene kazne od 2.500 KM i 6.000 KM za dva vlasnika

Cvjetao rad nacrno. Avaz

Piše: D. Pašalić

25.9.2019

Inspekcija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) stala je ukraj ilegalnom poslovanju s bazenima u Tičićima kod Kaknja, gdje su dosjetljivi mještani, koristeći kubike mineralne i termalne vode, na privatnim posjedima napravili bazene i naplaćivali ulaz ne izdavajući račune te radeći nacrno, saznaje „Dnevni avaz“.

Kafe i pivo

To nam je potvrdila direktorica Inspekcije Mirsada Silajdžić.

- Kantonalni tržišni inspektor zapečatio je 30. avgusta dva subjekta nakon nadzora na području općine Kakanj, u mjestu Tičići, koja nisu imala odgovarajuće odobrenje za rad, odnosno odobrenje za pružanje usluga rekreativnih djelatnosti – kaže Silajdžić.

Silajdžić: Nisu imali odobrenje. Avaz

Ističe da je tržišni inspektor tom prilikom izrekao novčane kazne u skladu sa zakonskim propisima. Kako  „Avaz“ nezvanično saznaje, izrečene su kazne od 2.500 KM te od 6.000 KM vlasniku najvećeg bazena ispod autoputa A-1.

Prema saznanjima „Avaza“, vlasnik tog bazena posjeduje, navodno, 20 dunuma zemlje. Samo za jedan dunum, zbog biznisa koji je godinama cvjetao, platio je 26.000 KM da ne bi dobio konkurenciju u neposrednoj blizini svog posjeda.

Kubike termalne i mineralne vode preusmjerili na privatne posjede. Avaz

quote
<p>Dokazana je ljekovitost tople vode u Tičićima, koja na izvorištu doseže temperaturu od 57 Celzijevih stepeni.</p>

Osim velikog bazena, kapaciteta od  stotinjak ljudi, posjeduje i četiri mala bazena za do pet ljudi. Ulaz na bazene naplaćivao je tri marke, a itekakav prihod dobivao je i od ugostiteljstva. Dnevno se, tvrdi izvor „Avaza“, znalo prodati po 300 kafa, do 20 gajbi piva...

Račune nisu izdavali. Avaz

Ispod autoputa

Zanimljivo je da je toplu vodu za potrebe bazena proveo ispod autoputa A-1 iako to nije predviđeno projektom. Dugogodišnji prihodi, stečeni ilegalno, procjenjuju se na desetine hiljada maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.