ISTRAŽUJEMO

Aviosnimak novi dokaz pokušaja krađe Tešanjske ulice

Kad se uspostavljao katastar sarajevske općine Centar, tada je aviosnimkom ustanovljeno da je parcela 1202 društvena svojina, upisana kao javni nekategorisani put

Tešanjska ulica: Otkriven pokušaj krađe ulice koja će biti u obuhvatu Prve transverzale. M. Kadrić

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

25.9.2019

Kad se 1968. godine uspostavljao katastar (upisnik zemljišta i nekretnina) sarajevske općine Centar, tada je aviosnimkom ustanovljeno da je parcela 1202 društvena svojina, upisana kao javni nekategorisani put!

Radi se, naime, o parceli na kojoj se nalazi Tešanjska ulica u centru Sarajeva, koju je advokatica Galiba Hrvačić-Karačić, koja je zastupala privatnu firmu „Higijena“ d.o.o. Sarajevo, pokušala s državnog upisati na privatno vlasništvo „Higijene“.

Broj skice

Nakon što je „Dnevni avaz“ otkrio ovaj šokantni slučaj, klupko se odmotava, a na površinu je isplivao novi dokaz da su advokatica i „Higijena“ pokušali ukrasti državno zemljište, preko kojeg decenijama prolazi Tešanjska ulica.

U ZK-u prevarili Sud i upisali da se na parceli 1106, umjesto javni put, što Tešanjska ulica jeste, nalazi „gradilište“. Avaz

Kako saznajemo u Općini Centar, parcela 1202 uspostavljena je baš 1968., kada je i urađen aviosnimak. 

- Tada je ubilježen i broj plana, skice i upisano ime ulice Tešanjska te površina zemljišta. Od tada postoji zvaničan katastarski plan, u kojem je navedeno da je parcela državna i da se radi o javnom nekategorisanom putu, a ne o gradilištu, kako je upisala firma „Higijena“. Nikada od tada nije mijenjala vlasnika – rekao je naš izvor.

Izvod iz popisnog lista aviosnimka u kojem je parcela 1202, preko koje prolazi Tešanjska ulica, upisana kao javni nekategorisani put. Avaz

Budući da je pokušaj otimačine ulice otkriven na vrijeme, naredne korake trebala bi poduzeti Općina Centar. Dokaz, odnosno katastarski plan, treba dostaviti Općinskom sudu, koji, na osnovu toga, u svom Zemljišno-knjižnom uredu kompletnu parcelu 1202 po katastarskom izvodu, odnosno 1106 po ZK-u, u ponovljenom procesu treba upisati kao državno vlasništvo.

Dokaz da je parcela 1202, odnosno 1106, uvijek bila državna, kojom je prolazio put. Avaz

Glavni grad

Na taj način parcela 1106 po ZK-u, koju je na kriminalan način pokušala oteti firma „Higijena“, bit će vraćena državi i iskorištena za gradnju Prve transverzale, ključne ceste za razvoj glavnog grada, koja centar treba povezati s Vogošćom i autoputem 5C. 

Izbor firme za rušenje objekata

Kad je u pitanju gradnja Prve transverzale, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo jučer je i u ponedjeljak raspisala dva javna poziva za izvođenje radova rušenja objekata na trasi Prve transverzale.

U jednom tenderu, kako nam je rekao direktor Direkcije Selmir Kovač, bira se firma koja će rušiti objekte na trasi Prve transverzale od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić. Na drugom tenderu traži se firma koja će rušiti objekte na preostaloj cijeloj dionici ove saobraćajnice.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.