BANJA LUKA

PDP danas donosi političku deklaraciju i bira predsjednika stranke

Danas obilježavanje 20 godina postojanja ove stranke

Borenović i Ivanić. Avaz

Srna

28.9.2019

U Banjoj Luci će danas biti održan 9. sabor Partije demokratskog progresa (PDP) tokom kojeg će biti obilježeno 20 godina postojanja ove stranke i izabran novi predsjednik.

Svečani dio Sabora, koji će biti održan u Banskom dvoru, predviđen je za 13:00 sati, a obratit će se, između ostalih, predsjednik PDP-a Branislav Borenović i počasni predsjednik stranke Mladen Ivanić.

Jedini kandidat za predsjednika je aktuelni čelnik stranke Borenović.

Prethodno će u 12:30 sati biti održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti Ivanić, generalni sekretar stranke Milko Grmuša i narodni poslanik Jelena Trivić, saopćeno je iz PDP-a.

U 16:20 sati planirano je proglašenje predsjednika PDP-a i njegovo prvo obraćanje Saboru, nakon kojeg će se  novoizabrani predsjednik stranke obratiti i novinarima.

Članovi Sabora izjašnjavat će se i o programskim i statutarnim dokumentima, kao i političkoj deklaraciji “Republika Srpska 2019 - 2039”.

U prvom poglavlju svoje političke deklaracije PDP Bosnu i Hercegovinu predstavlja kao "specifičnu, sui generis tvorevinu koja, prema svojim ustavnim karakteristikama, predstavlja decentraliziranu zajednicu" te se dodaje da je RS jedan od dva sastavna entiteta u BiH, odnosno "RS i Federacija BiH grade BiH kao zajednicu koja svojim ustavom ima limitirane nadležnosti i nema mogućnost bilo kakvog ustavnopravnog niti političkog diktata prema entitetima koji imaju ustavom jasno određene nadležnosti". 

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić nedavno je ocijenio da se u prethodnih 20 godina mijenjao svijet i političke okolnosti, a da je ideja na kojoj je PDP stvoren ostala ista - moderna, snažna, prosperitetna i otvorena Republika Srpska. PDP je osnovan 26. septembra 1999. godine. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.