INTERVJU

Čubrilović: RS ima spreman odgovor ukoliko se "ucjene iz Sarajeva" nastave

Manji bh. entitet ima mehanizme da se "zaštiti od majorizacije" u BiH

Nedeljko Čubrilović. Avaz

Srna

28.9.2019

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da RS ima ustavne mehanizme da se "zaštiti od majorizacije u BiH" i, kada bi se oni poštovali i primjenjivali, ne bi bilo nikakvih problema, ali problem je u tome što se Ustav BiH zanemaruje i zloupotrebljava, što se često promovira zakon sile, a ne sila zakona i argumenata.

Mi se sada suočavamo s problemom da se izabranim predstavnicima iz RS ne dozvoljava da preuzmu pozicije na nivou zajedničkih organa BiH, konkretno mislim na Vijeće ministara, iako su dobili glasove birača u RS. Političko Sarajevo teško prihvata pravo RS da na nivou BiH ima svoje legitimne predstavnike, što je potpuno neprihvatljivo i štetno za sve. Ovo je i pitanje primjene Ustava, Izbornog zakona i drugih akata. Dakle, kako legitimiteta, tako i legaliteta - istakao je Čubrilović za list "Slovo" iz Kičinera u Kanadi. 

On je naglasio da RS ima spreman odgovor ukoliko se "ucjene iz Sarajeva" nastave, a to je poštovanje Ustava BiH, Ustava RS, ali i razvoj i jačanje entitetskih institucija, privrednog života, kao i podizanje standarda svih građana.

Čubrilović je istakao da RS ostaje privržena izvornom Dejtonskom sporazumu i da njene institucije i narod neće prihvatiti ništa što bi narušilo ustavna prava i položaj RS.

RS je danas entitet unutar dejtonski uređene BiH. Niko normalan i odgovoran danas ne može osporavati njegovo postojanje, iako je takvih pokušaja u prošlosti bilo. Za razliku od stanja odmah poslije rata, u kom je RS bila opterećena neriješenim pitanjima izbjeglica i raseljenih lica, uništene privrede i većeg dijela infrastrukture, danas je stanje značajno bolje i u svim segmentima života prilično stabilno - rekao je Čubrilović. 

Činjenica je, kaže on, da i danas ima teškoća, ali institucije vlasti imaju izgrađene mehanizme za njihovo rješavanje.

Govoreći o tome da su u prethodnom periodu nadležnosti prenesene sa nivoa RS na nivo BiH, predsjednik Narodne skupštine je istakao da su gotovo sve nadležnosti prenesene "pod pritiskom međunarodne zajednice i Ureda visokog predstavnika (OHR)", te da su u takvoj situaciji i predstavnici RS glasali u institucijama BiH, osim u nekoliko primjera, kada su srpski političari sami donijeli odluku, uz veliki prethodni pritisak.

- Ostale nadležnosti su prenesene nametanjem zakona, odluka i drugih akata od OHR-a. Osim prenesenih nadležnosti, u skladu s Ustavom (odbrana, indirektni porezi, dijelovi pravosudnog sistema), međunarodna zajednica je uspostavila još nekoliko novih nadležnosti na nivou BiH, npr. dio policijskih poslova, Sud BiH, Tužilaštvo BiH - naveo je Čubrilović.

Na pitanje postoji li mogućnost da se dio tih nadležnosti vrati na nivo RS, on je rekao da postoji teorijska mogućnost, ali je procedura vraćanja ovih nadležnosti komplicirana.

- Parlamenti RS i FBiH, i parlament na nivou BiH treba da se slože za vraćanje nadležnosti, što će se teško dogoditi. Prenesene nadležnosti, koje sada uglavnom vrše brojne agencije, treba vratiti u nadležnost entiteta, ali to se ne može ubrzo dogoditi, posebno ako međunarodna zajednica ne bude raspoložena za to - pojasnio je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da su najveći izazovi koji se nalaze pred RS poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma, osiguranje ravnopravnog položaja srpskog naroda u BiH, zatim ekonomski razvoj za bolji život svih građana, borba za zaustavljanje demografskog pada, demografski oporavak, kao i modernizacija društva i hvatanje priključka sa razvijenim svijetom, uz zadržavanje nekih njenih specifičnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.