SARAJEVO

Neprikosnoveni učitelj Bosne i Hercegovine

Akademik Filipović: Putokaz generacijama. Arhiv

Piše: S. K. / Avaz.ba

1.10.2019

Simpozij „Život i djelo akademika Muhameda Filipovića“, a u povodu 90-te godine rođenja jednog od najvećih znanstvenika naše zemlje, bit će održan 12. oktobra u Sarajevu.

Organizatori Simpozija su Bošnjačka akademija nauka i u umjetnosti (BANU) te Univerzitet u Sarajevu.

- Prošlost i sadašnjost bosanskohercegovačkog društva i nauke u akademiku Muhamedu Filipoviću ima izuzetno dragocjen primjer autentičnog bosanskohercegovačkog znanstvenog lidera i savremenog mislioca, postojanog i hrabrog u kritičkom promišljanju društva i njegovog razvoja, te, istovremeno, nepokolebljivog zagovornika naučno utemeljene društveno-političke i građanske akcije – istaknuto je u Monografiji, koja će biti promovirana upravo na Simpoziju.

O akademiku Filipoviću svjedočit će njegove kolege, akademici, profesori, znanstvenici...

rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj, akademici Asim Kurjak, Mehmed A. Akšamija, Muamer Zukorlić, Miro Jakovljević, Galib Šljivo, Refik Šećibović, Enver Halilović, Abulah Sidran i Ferid Muhić, te i predavači iz Kluba mladih znanstvenika pri BANU Selma Porović, Jahja Fehratović i Aida Kulo.

Bogatstvo životnog i naučnog postignuća akademika Filipovića, neprikosnovenog učitelja Bosne i Hercegovine i bosanskoga duha, tako će biti putokaz sadašnjim i budućim generacijama.

Simpozij će biti održan u 11 sati u svečanoj Sali Univerziteta u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.