VIŠEGRAD

Nakon otkrivanja žive u jednom od bazena, vodosnabdijevanje normalizirano

Ispitivanje obavio Institut za javno zdravstvo Banja Luka

Ilustracija. Arhiv

Piše: Al. B.

2.10.2019

Snabdijevanje Višegrada vodom je normalizirano nakon nedavnog prekida isporuke s izvorišta Okolišta i rezultata analize vode koji su pokazali povećano prisustvo žive. U Javnom komunalnom preduzeću „15. april“ kazali su nam da su obavljene analize svih izvorišta i bazena iz kojih građani dobivaju vodu i da su one pokazale da je voda ispravna za piće. Nalazi koji to potvrđuju iz Instituta za javno zdravstvo Banja Luka u preduzeće su stigli jutros.

Prisustvo žive u vodi u bazenu Okolišta utvrđeno je 13. septembra, zahvaljujući odluci novog rukovodstva komunalnog preduzeća da se, prvi put u historiji, osim hemijskih i bakterioloških, obave i dodatne analize na vodovodu koji se koristi od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

- Vršili smo ispitivanja na ukupno pet metala, koja nikad do tada nisu rađena. Svi drugi bili su u redu, samo je na živu pokazalo iznad dozvoljenih vrijednosti. Preduzeli smo sve potrebne mjere da se isporuka obustavi, jedan broj građana snabdijevan je cisternama, a vršili smo i preusmjeravanja vode s drugih izvorišta koja su bila ispravna. Radili smo i na tome da se to sanira, ispustili svu vodu iz objekta, detaljno očistili i sporni i ostale bazene na lokalitetu Okolišta, očistili krug oko svih bazena – kazao nam je direktor JKP „15. april“ Vladimir Gladanac.

Iz kojeg izvora, kada i na koji je način živa dospjela u vodovod, niko ne može kazati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.